Datatilsynet vil ha svar fra iam.no

Vil se nærmere på omstridt personsøketjeneste.

OMSTRIDT: Datatilsynet vil ha svar på en rekke spørsmål fra de ansvarlige bak personsøketjenesten iam.no. Foto: FAKSIMILE
OMSTRIDT: Datatilsynet vil ha svar på en rekke spørsmål fra de ansvarlige bak personsøketjenesten iam.no. Foto: FAKSIMILE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Personsøketjenesten iam.no har vakt mye oppstuss og harme siden den ble lansert onsdag.

Tjenesten samler personinformasjon om mer enn tre millioner nordmenn fra en rekke kilder på netttet og presenterer disse via en enkel søkeside.

Det er blant annet opprettet en egen protestgruppe mot tjenesten på Facebook, med mer enn 3600 medlemmer. Også på Twitter diskuteres tjenesten heftig, under søkeordet #iamfail (se Twitterboks til høyre).

De ansvarlige forsikrer at iam.no er nøye vurdert av jurister på forhånd, og at alt som presenteres er fullt lovlig. De har heller ikke bedt Datatilsynet vurdere tjenesten før lansering.

Men etter flere rapporter om at mindreårige barn dukker opp i søket, til tross for de ansvarliges forsikringer om at tjenesten bare omfatter nordmenn over 16 år, rapporter om at flere med hemmelig telefonnummer og adresse skal ha funnet disse opplysningene via søketjenesten, bekymringsmeldinger om frykt for at opplysningene kan misbrukes til identitetstyveri, påstander om at tjenesten bryter personopplysningsloven paragraf 27 ved å nekte sletting av profiler, og en rekke klager på feil personopplysninger, vil Datatilsynet nå se nærmere på saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.