Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Datatilsynet vil ha svar fra iam.no

Vil se nærmere på omstridt personsøketjeneste.

OMSTRIDT: Datatilsynet vil ha svar på en rekke spørsmål fra de ansvarlige bak personsøketjenesten iam.no. Foto: FAKSIMILE
OMSTRIDT: Datatilsynet vil ha svar på en rekke spørsmål fra de ansvarlige bak personsøketjenesten iam.no. Foto: FAKSIMILE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Personsøketjenesten iam.no har vakt mye oppstuss og harme siden den ble lansert onsdag.

Tjenesten samler personinformasjon om mer enn tre millioner nordmenn fra en rekke kilder på netttet og presenterer disse via en enkel søkeside.

Det er blant annet opprettet en egen protestgruppe mot tjenesten på Facebook, med mer enn 3600 medlemmer. Også på Twitter diskuteres tjenesten heftig, under søkeordet #iamfail (se Twitterboks til høyre).

De ansvarlige forsikrer at iam.no er nøye vurdert av jurister på forhånd, og at alt som presenteres er fullt lovlig. De har heller ikke bedt Datatilsynet vurdere tjenesten før lansering.

Men etter flere rapporter om at mindreårige barn dukker opp i søket, til tross for de ansvarliges forsikringer om at tjenesten bare omfatter nordmenn over 16 år, rapporter om at flere med hemmelig telefonnummer og adresse skal ha funnet disse opplysningene via søketjenesten, bekymringsmeldinger om frykt for at opplysningene kan misbrukes til identitetstyveri, påstander om at tjenesten bryter personopplysningsloven paragraf 27 ved å nekte sletting av profiler, og en rekke klager på feil personopplysninger, vil Datatilsynet nå se nærmere på saken.

I et brev til de ansvarlige (.pdf) skriver tilsynet at det innen 15. oktober vil ha svar på følgende:

• Hjemmelsgrunnlag for behandling av personopplysninger på det nevnte nettsted.
Hvilken kilde(r) som er benyttet for å innhente opplysningene som er publisert på
nettstedet.
• Hvordan virksomheten sikrer ivaretakelse av kravet om at personopplysningene skal
være korrekte og oppdaterte.
• Hvordan virksomheten forhindrer at opplysninger om personer som har skjulte
telefonnummer og adresser publiseres.
• Hvilke rutiner virksomheten har for publikums korrigering av opplysninger.

Ifølge NRK.no har flere annonsører trukket seg fra iam.no, fordi de ikke ønsker å bli assosiert med den negative oppmerksomheten tjenesten nå får.

Bak iam.no står selskapet I'm International med blant andre daglig leder Trine-Lise Jagge, gift med eks-alpinist Finn Christian Jagge, og styreleder Odd Harald Hauge, mest kjent som Nettavisen-gründer og Sydpolen-farer.

Dagbladet.no har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med styreleder Odd Harald Hauge eller daglig leder Trine-Lise Jagge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!