Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dating-appen Tinder rangerer deg i hemmelighet

Appen regner ut hvor «ønsket» du er.

JA ELLER NEI: Det er ikke bare brukere som vurderer hverandre i Tinder-universet. Selskapet selv gjør egne vurderinger av brukerne, og rangerer hvor ønsket de er - noe som regnes ut av kompliserte algoritmer. Foto: NTB Scanpix
JA ELLER NEI: Det er ikke bare brukere som vurderer hverandre i Tinder-universet. Selskapet selv gjør egne vurderinger av brukerne, og rangerer hvor ønsket de er - noe som regnes ut av kompliserte algoritmer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Du visste det kanskje ikke, men dating-appen bruker algoritmer for å regne ut hvor mye eller lite du er «ønsket» i Tinder-universet.

Tinder er, kort fortalt, en app som kobles opp mot din Facebook-profil, og som henter navn (kun fornavn), bilder, alder og informasjon om interesser derfra for å bygge din Tinder-profil.

Brukerne som klaffer med dine kriterier (alder, kjønn, geografisk nærhet) kommer opp på mobilskjermen, og deretter er det opp til deg å sveipe ham eller henne til høyre (interessert) eller til venstre (nei takk).

Klaff Fast Company skriver at denne informasjonen brukes til å danne en intern rangering av Tinders brukere, kalkulert av selskapet.

Resultatet, kalt «Elo score» - samme begrep som brukes for å rangere nivået til sjakkspillere -, er ikke tilgjengelig for menigmann.

Rangeringen skal hjelpe Tinder med å analysere brukerbasen sin, for å legge til rette for større klaff mellom brukerne.

Fast Company skriver at systemet for eksempel kan sørge for at flere potensielle flørter kommer til syne på appen, basert på kompatibiliteten mellom profilene.

Rundt ti prosent av Norges befolkning har på et eller annet tidspunkt brukt sjekkeappen, og kjendiser som Chrissy Teigen, Ida Fladen og Petter Northug har erkjent å ha lett etter potensielle flørter på Tinder.

Stemmegivning Dataanalytiker hos Tinder, Chris Dumler kaller appen et «enormt stemmegivningssystem»:

- Hver gang du sveiper en person til høyre sier du i bunn og grunn: «Denne personen er mer attraktiv enn denne andre personen», sier Dumler til Fast Company.

- Hvert sveip er en måte å stemme på: Jeg finner denne personen mer attraktiv enn denne personen, samme hva som motiverte deg til å sveipe til høyre. Det kan være på grunn av attraktivitet, eller det kan være fordi de hadde en virkelig god profil.

At Tinder kan brukes til så mangt kan kunstner Unni Askeland skrive under på.

Hun har laget pornokunst med mobilen, med utgangspunkt i bilder hun fikk tilsendt av menn på sjekkeappen.

- Komplisert Tinder-direktør Sean Rad understreker overfor Fast Company at rangeringen teknisk sett ikke er et mål på attraktivitet, men et mål på «ønskelighet», blant annet fordi det ikke er bestemt bare av ens profilbilde.

- Det handler ikke bare om hvor mange mennesker som sveiper deg til høyre, sier Rad.

- Det er veldig komplisert. Det tok oss to og en halv måned bare å bygge algoritmen, fordi mange faktorer går inn i den.

Ville du ha visst din egen Tinder-rangering, hvis du kunne?

Fast Companys journalist Austin Carr fikk vite sin rangering, og skriver i artikkelen at han har «angret siden».

Kanskje like greit å leve i uvitenhet - eller?

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media