NYE OPPLYSNINGER I GAMLE BREV:  I det tredje bindet i Edvard Hoems Bjørnson-biografi, kommer det fram at han hadde et forhold til musikeren Erika Lie Nissen. Foto: Norsk folkemuseum
NYE OPPLYSNINGER I GAMLE BREV: I det tredje bindet i Edvard Hoems Bjørnson-biografi, kommer det fram at han hadde et forhold til musikeren Erika Lie Nissen. Foto: Norsk folkemuseumVis mer

Dattera truet med å skyte utro Bjørnson

Om Bjørnstjerne Bjørnson ikke straks stoppet forholdet til fembarnsmora Erika, ville datteren rette pistol mot ham.

(Dagbladet): I biografien «Syng mig hjæm» som Edvard Hoem og forlaget Oktober slipper onsdag, forteller forfatteren om hvordan nasjonens store dikter - gjennom åtte måneder i 1892 og 1893 - var dypt forelsket i pianisten Erika Nissen. Hoem har tatt for seg av de utallige privatbrevene som familien Bjørnson - nærmest usensurert - har stilt til offentlighetens rådighet.

- Nå som det er gått 100 år siden dikterens død, må det være lov å stikke snuten litt dypere ned i privatlivet hans, enn vi kanskje hadde tillatt oss med aktører fra den nyere historien, sier Edvard Hoem til Dagbladet.

Forelsket dikter Forholdet mellom Bjørnstjerne Bjørnson og kona Karoline var kjølig. Karoline var i ferd med å bli døv, og skydde derfor offentligheten. Ekteparet hadde gitt en stor bokgave til Stor-Elvdal, men da dette skulle feires i august 1892, inviterte Bjørnson med seg husvennen Erika Lie Nissen.

FAR OG SØNN: Bjørnstjerne Bjørnson med sønnen Bjørn. De to kranglet som katt og mus, og Bjørnstjerne gjorde ikke livet enkelt for sønnen, som blant annet gjorde karriere som skuespiller i København. Da faren forelsket seg i Erika Nissen, tok Bjørn til slutt moras side mot Bjørnson. 
Foto: Nasjonalbiblioteket
FAR OG SØNN: Bjørnstjerne Bjørnson med sønnen Bjørn. De to kranglet som katt og mus, og Bjørnstjerne gjorde ikke livet enkelt for sønnen, som blant annet gjorde karriere som skuespiller i København. Da faren forelsket seg i Erika Nissen, tok Bjørn til slutt moras side mot Bjørnson. Foto: Nasjonalbiblioteket Vis mer

Ifølge biografien hadde forfatteren kjent Erika siden hun var ung, og i en periode hadde hun vært forlovet med Bjørnsons fetter, komponisten Rikard Nordraak. Erika Nissen var fembarnsmor og «hele Kristiania» skal ha vært klar over at hun ble bedratt av sin ektemann. Til tross for dette hadde hun greid å skape seg internasjonal oppmerksomhet som konsertpianist.

Omgivelsene registrerer snart etter reisen til Østerdalen, at Bjørnstjerne oftere enn før tar turen fra Aulestad i Vestre Gausdal til Gjøvik, Hamar eller Lillehammer for å høre Erika spille konserter. De to spiser middag sammen etterpå. Og hjemme på gården kan ikke Karoline unngå å legge merke til at ektefellen flyr rundt og ter seg som en nyforelsket tenåring.

Anonyme brev Det går ikke mange uker, før Karoline en dag mottar et brev, der den anonyme avsenderen spør om hun kjenner til kjæresteforholdet mellom Erika og Bjørnstjerne. Hvis hun ville vite mer, skulle Karoline rykke inn en annonse underskrevet «x.j.» i Lillehammer Tilskuer og oppgi et møtested.

Bjørnstjerne og kona Karoline:  Etter at Karoline hadde hatt et sammenbrudd på grunn av affæren, gikk sønnen Erling til Bjørnstjerne og truet med å kaste ham ut fra gården Aulestad. Foto: Nasjonalbiblioteket
Bjørnstjerne og kona Karoline: Etter at Karoline hadde hatt et sammenbrudd på grunn av affæren, gikk sønnen Erling til Bjørnstjerne og truet med å kaste ham ut fra gården Aulestad. Foto: Nasjonalbiblioteket Vis mer

I etterlatte papirer skriver hun at det fortsatte å komme slike brev.

I boka skriver Hoem at Bjørnstjerne appellerer til sønnen Bjørn om forståelse for sine følelser for en yngre kvinne. Han beskriver de 34 åra ekteskap som et martyrium for seg selv. Selv om han elsker Karoline høyt, respekterer henne og betrakter kona som sin beste venn, er det åpenbart mye som mangler - og som han har savnet hele tida.

Samtidig går det en strid strøm av amorøse brev mellom dikteren på Aulestad og hans hjertes utkårne i Kristiania. Han kunne ikke begripe at kona ikke ville godta forholdet til Erika - at hun ikke bare lukket øynene og lot det stå til. Helst hadde han ønsket at de to kunne blitt bestevenninner - en konstruksjon som Karoline på det skarpeste avviste.

Datteren stjal brev Dattera Bergljot kastet seg ut i kampen som morens våpendrager. Hun skrev til Erikas søster og ba henne hilse (Erika) og si at hvis hun ikke lot faren i fred, ville det bli offentlig skandale av forholdet.

Da Erika og faren også fortsatte å brevveksle etter at Bjørnstjerne høytidelig hadde lovet Karoline og barna at han skulle bryte all forbindelse, fikk Bergljot fanget opp det ene brevet.

Hun sparte ikke på kruttet, i det følelsesladde brevet som Bergljot nå sendte til Erika. Denne ble beskyldt for å ha forført hennes gamle far og «med kaldt blod» sendt hele familien hans ut i ulykka. Men nå fikk det være slutt, krevde Bergljot på vegne av alle Bjørnsons barn - og forlangte et øyeblikkelig svar fra Erika.
Ville skyte faren Ifølge Hoem skal Bjørnstjerne ikke ha vært i tvil om at dattera mente alvor da hun dukket opp på kontoret hans og bebudet at hun kom til å skyte ham, hvis han ikke avbrøt forelskelsen. Faren visste at hun hadde en pistol.

Broren Erling — som allerede hadde overtatt farsgården - var kanskje like brutal, da han marsjerte inn og slo i bordet. Karoline hadde hatt et sammenbrudd og snakket hele tiden om at hun helst ville dø. Nå fikk faren bestemme seg, mente Erling: Hvis han ikke droppet Erika, ville han personlig kaste ham ut fra Aulestad - som Erling. De ville aldri mer ha mer med ham å gjøre, og han ville ikke få se sine egne barnebarn.
Erotisk? Nå skjønte Bjørnstjerne Bjørnson at slaget var tapt. Han lovet ydmykt å bøye seg.

TRUET FAREN: Dattera Bergljot truet med å drepe Bjørnstjerne Bjørnson med pistol - hvis han ikke sporenstreks stoppet forholdet til Erika Nissen. Her er hun sammen med moren Karoline. Foto: Nasjonalbiblioteket
TRUET FAREN: Dattera Bergljot truet med å drepe Bjørnstjerne Bjørnson med pistol - hvis han ikke sporenstreks stoppet forholdet til Erika Nissen. Her er hun sammen med moren Karoline. Foto: Nasjonalbiblioteket Vis mer

- Det er vanskelig å si om forholdet mellom Erika Nissen og Bjørnson var et fullbyrdet erotisk forhold, sier Edvard Hoem.

- Etter hennes brev å dømme, så må det ha vært det. Men ikke i henhold til hans. Det var i hvert fall Bjørnstjerne Bjørnsons siste store forelskelse.

- Flere hemmelige affærer i siste bind?

- Han er blitt en gammel mann og boka som skal være ferdig til neste år, blir på mange måter helt ulik denne. Vi får se, sier Edvard Hoem.

NY BOK: Edvard Hoem.
foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
NY BOK: Edvard Hoem. foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer