Dattera truet med å skyte utro Bjørnson

Om Bjørnstjerne Bjørnson ikke straks stoppet forholdet til fembarnsmora Erika, ville datteren rette pistol mot ham.

NYE OPPLYSNINGER I GAMLE BREV:  I det tredje bindet i Edvard Hoems Bjørnson-biografi, kommer det fram at han hadde et forhold til musikeren Erika Lie Nissen. Foto: Norsk folkemuseum
NYE OPPLYSNINGER I GAMLE BREV: I det tredje bindet i Edvard Hoems Bjørnson-biografi, kommer det fram at han hadde et forhold til musikeren Erika Lie Nissen. Foto: Norsk folkemuseum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I biografien «Syng mig hjæm» som Edvard Hoem og forlaget Oktober slipper onsdag, forteller forfatteren om hvordan nasjonens store dikter - gjennom åtte måneder i 1892 og 1893 - var dypt forelsket i pianisten Erika Nissen. Hoem har tatt for seg av de utallige privatbrevene som familien Bjørnson - nærmest usensurert - har stilt til offentlighetens rådighet.

- Nå som det er gått 100 år siden dikterens død, må det være lov å stikke snuten litt dypere ned i privatlivet hans, enn vi kanskje hadde tillatt oss med aktører fra den nyere historien, sier Edvard Hoem til Dagbladet.

Forelsket dikter Forholdet mellom Bjørnstjerne Bjørnson og kona Karoline var kjølig. Karoline var i ferd med å bli døv, og skydde derfor offentligheten. Ekteparet hadde gitt en stor bokgave til Stor-Elvdal, men da dette skulle feires i august 1892, inviterte Bjørnson med seg husvennen Erika Lie Nissen.

Ifølge biografien hadde forfatteren kjent Erika siden hun var ung, og i en periode hadde hun vært forlovet med Bjørnsons fetter, komponisten Rikard Nordraak. Erika Nissen var fembarnsmor og «hele Kristiania» skal ha vært klar over at hun ble bedratt av sin ektemann. Til tross for dette hadde hun greid å skape seg internasjonal oppmerksomhet som konsertpianist.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer