Helgekommentaren ved Cathrine Sandnes:

Datteren min kom hjem med sin første blåveis

Noen av oss lever liv som får andre til å holde seg for nesa.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Livet med tenåringer i huset innebærer at man blir eksponert for mye man aldri har hørt om. For eksempel betydningen av øyebryn. At det er mulig å begå sosialt selvmord ved å bruke emojier feil. Og at det finnes tv-programmer om mødre og døtre som drar på bytur sammen og koser seg glugg med å sprøyte kjemikalier inn i leppene og panna.

Jeg er ikke sikker, men jeg får klart inntrykk av at deltakerne opplever dette som kvalitetstid av ypperste sort, hvor dette er en måte å forlenge båndet mellom mor og datter, ut av barnelivet og inn i voksenlivet.

Slike programmer har jeg sett på, svært sporadisk, men med ekte undring og skrekkblandet forundring. Hadde døtrene mine spurt, ville jeg sikkert ha sagt at det vitner om en sjuk, gal verden når mor tar med seg datteren for å sette sprøyter i et 18 år gammelt ansikt. Men siden jentene vet at jeg kommer til å si akkurat det, gidder de ikke å spørre.

Første gang jeg opplevde en annen mamma se på meg med akkurat et sånt blikk, en blanding av skrekk, forvirring, forakt og sinne, var da jeg fortalte at datteren min, som den gang var ganske liten, og jeg hadde sett Cecilia Brækhus bokse.

Et øyeblikk trodde jeg moren reagerte fordi jentungen hadde fått være oppe til midnatt, som selvsagt er altfor seint for små barn, før det gikk opp for meg at denne damen syns det var like grotesk å se boksing som å se pornofilm.

Jeg ble minnet om det denne uka, da MMA og thaiboksing ble tatt opp i Norges idrettsforbund. Det skjedde med knappest mulig margin i styret, mot sittende idrettspresident Tom Tvedts prinsipielle standpunkt mot knockoutidretter, etter at det idrettsmedisinske etikkutvalget ikke fant argumenter for å forskjellsbehandle de nye kampsportene fra andre og følgelig måtte bifalle opptak – mens de måtte ”holde seg for nesa”, som lederen for utvalget formulerte det.

Dette bildet, av utvalgets leder som holder seg for nesa, oppsummerer i grunnen det jeg alltid har fornemmet med folk som forveksler kampsport og vold. En forestilling om at her er det noen som er renslige, velstelte og nyter idrett som edel kappestrid – verdig framskridende i vakker natur, mens sjel og kropp utvikles i harmonisk takt.

Det er ikke vanskelig å se at en kamp som den mellom Conor McGregor og Khabib Nurmagomedo befinner seg et stykke unna et slikt ideal. Der jeg ser to fightere av formidabelt kaliber, med en eksepsjonell kombinasjon av utholdenhet, hurtighet, timing, eksplosivitet, styrke og teknikk, i en idrett som har utviklet seg mer enn noen annen jeg har sett de siste ti åra, kjenner andre en så påtrengende stank av svette, blod og gørr at de ikke orker å gå nært nok til å lukte ordentlig.

”Hvor var guarden din”, spurte jeg datteren min da hun kom hjem med sin aller første, storslagne blåveis denne uka – hun hadde løpt rett inn i et spark. ”Litt rundt omkring”, flirte hun, før hun gjorde oppmerksom på at de fleste mødre ville ha spurt om det går bra, kanskje til og med sagt ”stakkars”, i stedet for å gi en high five som anerkjennelse og en pose frosne erter til behandling.

Det slo meg at hvis familien min hadde vært på tv, og lederen av etikkutvalget eller Tom Tvedt tilfeldigvis hadde zappet innom i dette øyeblikket, kunne de fort ha tenkt like nedsettende tanker om oss, som de jeg har tenkt om dem som syns de blir penere av Restylane. Jeg grep meg i å forsøke å forklare dem den egne gleden en fightermamma kan kjenne på, når datteren er i ferd med å oppdage at hun tåler noen smeller.

Et lite øyeblikk følte jeg meg som idrettens Kris Jenner fra ”Keeping up with the Kardashians”: Det er kanskje ikke mulig å forstå hvorfor folk vil leve på denne måten. Det ser kanskje stygt og skadelig ut. Men herregud så gøy det er å leve på denne måten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer