BEHANDLET KLAGEN: Per Sandbergs datter, Charlotte K. Sandberg, vant fram med klagen mot Fiskeribladet. Hun klaget på Fiskeribladets artikler om Sandbergs forhold til Bahareh Letnes og sak om Sandbergs SMS til Fiskeribladet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEHANDLET KLAGEN: Per Sandbergs datter, Charlotte K. Sandberg, vant fram med klagen mot Fiskeribladet. Hun klaget på Fiskeribladets artikler om Sandbergs forhold til Bahareh Letnes og sak om Sandbergs SMS til Fiskeribladet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Datteren sendte klage: Fiskeribladet felt for Per Sandberg-saker

Fiskeribladet har brutt god presseskikk, da de skrev at Per Sandberg og Bahareh Letnes bodde sammen i regjeringsleiligheten, mener Pressens Faglige Utvalg.

I dag behandlet Pressens Faglige Utvalg klagen som Per Sandbergs datter, Charlotte K. Sandberg, sendte inn mot Fiskeribladet i august. Klagen er sendt inn med tillatelse fra Sandberg selv.

Pressens Faglige Utvalg kom fram til at Fiskeribladet har brutt god presseskikk på punktene 3.2, om å være kritisk i valg av kilder, og kontrollere at opplysninger som gis er korrekte, og punkt 4.1 om saklighet og omtanke i innholdet og presentasjonen av en artikkel.

Utvalget mener Fiskeribladet gikk for langt da de skrev at PST anbefalte Fiskeribladets redaktør å anmelde statsråden, etter at Sandberg sendte en SMS til bladet, med teksten «Karma vil bite dere bak, vær trygg».

I en Twitter-melding seinere skrev PST at: «PST har ikke anbefalt redaktøren av Fiskeribladet å politianmelde Sandberg. Vi har henvist redaktøren til lokalt politi, som er rette instans hvis han selv skulle velge å anmelde.»

- Når de skriver at PST anbefaler å anmelde er jo det løgn. Det er feil. Det faller utenfor saklighetsbegrepet, det er usant, sier Kristin Hoff, som sitter som representant for allmennheten i Pressens Faglige Utvalg.

Utvalget mener også at Fiskeribladet ikke hadde dekning for å skrive at Per Sandberg og Bahare Letnes bodde sammen i regjeringsleiligheten.

- Her burde Fiskeribladet tatt forbehold. Samboerskap er egentlig et formelt begrep i Norge, sier Stein Bjøntegård, som representerer redaktørene i utvalget.

Angrep media

Per Sandberg gikk til kraftig angrep på norsk presse, etter at han gikk av som fiskeriminister i august.

Avgangen skyldtes en Iran-tur han ikke varslet statsministeren om på forhånd. Han hadde med jobb-telefon og reiste sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes (28).

- ØNSKER MEG BARN: I forbindelse med lanseringen av sin felles bok «Fremmede makter har flyttet inn. Justismord og politisk drap» snakker Per Sandberg og Baharet Letnes ut om planer for barn, ekteskap - og om sin nylige reise til Iran. Reporter: Tori Aarseth. Video Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Å ta med jobbtelefonen var i strid med råd fra sikkerhetsmyndighetene, og det ble også stilt spørsmål om Sandbergs telefon kan ha blitt hacket under Iran-reisen.

Per Sandberg har tidligere uttalt at han mener flere medier stemplet Letnes som agent.

Han var særlig krass mot TV 2 og NRK, og uttalte også til Dagbladet i august at de ikke utelukket rettslige skritt mot flere medier.

Mandag opplyste Sandberg og Bahare Letnes at de går bort fra tidligere trusler om å saksøke flere medier, bortsett fra Fiskeribladet.

Klaget inn på tre punkter

Pressens Faglige Utvalg opplyser til Dagbladet at klagen mot Fiskeribladet er den eneste klagen de har mottatt, på den store mediedekningen rundt Sandbergs ferietur til Iran, og hans avgang som fiskeriminister.

Fiskeribladet var klaget inn på tre punkter:

  • Påstanden om at Sandberg og Letnes hadde flyttet sammen.
  • Påstanden om at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde anbefalt Fiskeribladet å anmelde Sandberg. Grunnen var, ifølge Fiskeribladet, en SMS fra Sandberg med teksten «Karma vil vite dere bak, vær trygg».
  • En lederartikkel der det sto at Sandberg reiste til Danmark med flere iranere. Datteren sier hun kan bevise at ingen av disse tingene stemmer.

I tilsvarsrunden før klagebehandlingen avviser Fiskeribladet at deres publisering inneholdt feil, med unntak av i lederartikkelen. Fiskeribladet trykket en rettelse av opplysningen i lederartikkelen 17. august.