SER MOT FRAMTIDA: Sir David Attenborough (89) lærte å lage tv i svarthvitt-alderen, men begynner å bli dreven i 3D også. Foto: Suzanne Plunkett / EPA / NTB SCANPIX
SER MOT FRAMTIDA: Sir David Attenborough (89) lærte å lage tv i svarthvitt-alderen, men begynner å bli dreven i 3D også. Foto: Suzanne Plunkett / EPA / NTB SCANPIXVis mer

David Attenborough tar 3D-brillene på

Vil få biller og flaggermus til å fly ut av tv-skjermen din.

(Dagbladet:) Den legendariske naturprogramlederen Sir David Attenborough har lenge prøvd å lage tv i 3D.

I 2010 skulle han gjøre serien «Flying Monsters» i 3D, hvor publikum skulle få se pterosaurer fly i tre dimensjoner. Den tv-serien ble til slutt en film.

Men nå sier han til BBC at han skal gi 3D-tv et nytt forsøk på nyåret: i januar eller februar skal legenden til Borneo for å lage en 3D-serie om flyvende dyr.

- Hvordan biller flyr, flaggermus flyr, hvordan fugler flyr, sier Attenborough. 

- Begynte i svart-hvitt Det har tatt tid å få 3D-tv til å fungere, ifølge Sir David.

- Problemet nå er at du ikke kan se på familien din og vennene dine mens du titter, fordi alle må ha briller på, sier han til BBC.

Han tror dette problemet er ved å løse seg: i juni 2014 kommer tver som ikke krever briller.

Dermed er det litt av en historisk utvikling 89-åringen har vært med på: Attenborough lærte å lage tv i svarthvitt-alderen.

Lang historie 3D-tv har en overraskende lang historie. Allerede i 1982 sendte britisk tv en spesialepisode av vitenskapsprogrammet «The Real World» i 3D.

Og på 90-tallet kjørte amerikanske ABC en spesialkveld hvor du kunne se biter av gamle slagerserier som «Sabrina: The Teenage Witch», «Step by Step» og «Americas Funniest Home Videos» i 3D.

Hele produksjoner i 3D hører derimot til sjeldenhetene. På 2010-tallet har 3D-tv først og fremst blitt brukt til store idretts- og kulturarrangementer - som finalen i fotball-VM 2010 eller Miss Universe 2012.

Ikke første i 3D Attenborough har allerede gjort flere prosjekter i 3D, ved siden av nevnte «Flying Monsters».

I desember hadde Natural History Museum i London premiere på filmen «Natural History Museum Alive 3D». Plottet minner litt om «Night at the Museum»: Attenborough gjemmer seg i museet etter mørkets frembrudd, og plutselig kommer utstillingsobjektene til live.

Blant de plutselig levende utstillingsdyrene var 30-40 meter lange slanger og kjempeaper.

Prins William og Kate var tilstede under premieren.