David Beckham forsøker seg med «banebrytende» boklansering

Lodder ut digitale autografer på globalt signeringsarrangement.

KLAR MED BOK: David Beckham lanserer sin nye bok i slutten av måneden, med det han kaller et «virkelig globalt signeringsarrangement». Foto: NTB SCANPIX / AFP PHOTO
KLAR MED BOK: David Beckham lanserer sin nye bok i slutten av måneden, med det han kaller et «virkelig globalt signeringsarrangement». Foto: NTB SCANPIX / AFP PHOTOVis mer

(Dagbladet:) Enten du sverger til den gode, gamle papirboka eller har meldt overgang til brett - på ett område har papirbøkene hittil trumfet e-bøkene. Du kan ikke ta med sistnevnte til bokhandelen og få en signatur av forfatteren på innsiden.

Boksigneringer er en viktig del av lanseringsmaskineriet, ikke minst når julesalget starter. De mest populære forfatterne kan forårsake køer som strekker seg langt ut av bokhandelen, slik blant annet Joralf Gjerstad har gjort ved flere anledninger.

Digitale autografer
Men det er ikke alle som er så glade i å stå i kø. Og ikke alle forfattere har tid og lyst til å dra på turné land og strand rundt, for å trykke hender og skrible navnetrekket sitt. For noen, som David Beckham, er det muligens sikkerhetsmessige hensyn å ta også. Fansen er rett og slett for mange til å få plass i en bokhandel, og det er ikke sikkert de ville stilt seg pent på rekke og ventet, selv om de fikk beskjed om det.

I dag annonserte den forhenværende fotballspilleren, som 30. oktober slipper fotoboka «David Beckham», at han skal delta på et «unikt» lanseringsarrangement.

Det skjer i samarbeid med Facebook, der fansen kan gå inn på den spesialopprettede siden «Facebook Digital Stadium», og følge arrangementet live. Her kan de stille spørsmål til Beckam, og få en digital signatur av ham på Facebook. Fans som befinner seg i storbyene London, New York, Sao Paulo og Hyderabad kan dessuten registrere seg på forhånd, for å få muligheten til å vinne en billett til den «virkelig globale signeringen», slik Beckham selv omtaler arrangementet på sin Facebook-side.

Det er litt uklart nøyaktig hva billetten vil gi tilgang til, bortsett fra at de som vinner en av disse, også vil få en «personlig digital signatur» fra Beckham, «via banebrytende teknologi».

Ny Apple-teknologi
Nyheten om arrangementet kommer bare en måned etter at Apple søkte patent på en metode for å lage digitale signaturer. Ved hjelp av en spesiell app skal vi kunne få signert både e-bøker og andre digitale produkter, som filmer og musikk. Metoden blir blant annet beskrevet hos nettstedet Apple Insider, som skriver at formålet med teknologien er å gå kundene sjansen til å personliggjøre produktene sine.

Men dette er ikke et sofakrok-påfunn. I de fleste tilfellene må telefonen eller nettbrettet forfatteren bruker for å lage signaturen, befinne seg i nærheten av mottakerens duppeditt. Som ved et vanlig signeringsarrangement, altså. Det åpnes riktignok også for virtuelle signeringsarrangement, som kan finne sted på nettet.

I tillegg til selve navnetrekket, kan den digitale signaturen også inneholde et bilde eller lydspor.

Høres det fristende ut? Og får du lyst på en digital Beckham-signatur, personlig eller ei, eller ville du heller stått i kø?