David Bowie bløffet kunst-eksperter

LONDON (NTB-AFP): Kjente kunstkjennere og kunstkritikere lot seg lure trill rundt av en biografi om en kunstner som aldri har eksistert. David Bowie var med på å gjøre bløffen troverdig ved å lese høyt fra boka under presentasjonen i New York.

New Yorks kunstverden var sist uke samlet på et release-party for biografien om den gjenoppdagede amerikanske kunstneren Nat Tate, skrevet av den britiske forfatteren William Boyd. Bowie kastet glans over seansen ved å lese utdrag fra boka. Det er den britiske avisen The Independent som har fått fatt i historien.

Samme dag som Independent avslører bløffen, skulle det vært britisk kunstverden som ble tatt ved nesen. Boken skulle vært presentert på en tilsvarende måte. Britiske aviser har allerede trykket utdrag fra boken.

Oppspinn
Men historien om hvordan Tate led av depresjon, brente flesteparten av sine malerier og endte med å hoppe i døden fra ferja til Staten Island i New York, i en alder av bare 31 år, er rent oppspinn, kan Independent fortelle.

Flere av maleriene som er gjengitt i boken, er laget av Boyd selv. Boka er utgitt av 21 Publishing, drevet av, blant annet, Bowie og bladredaktøren Karen Wright.

- Will Boyd og jeg var begge klar over at det hele var en bløff, men vi mente det aldri ondsinnet, sa Wright.

- Noe av det som fikk oss til å gjøre det, var at vi stadig møtte folk som sa «Ja, ham har jeg hørt om». Alle var livredde for å virke dumme. Kritikere er alt for stolte til det, sa Wright.