Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- David Bowie trodde han framdeles hadde noen måneder igjen

Produsent Tony Visconti røper nye detaljer om artistens siste tid.

(Dagbladet): Da det mandag 11. januar ble kjent at David Bowie var død, gikk fans over hele verden i sjokk. 

En av de få som visste hvor syk artisten var, var hans produsent gjennom nesten 50 år, Tony Visconti.

Ordene hans om at Bowie «lagde kunst av sin egen død» er blitt gjentatt utallige ganger etter artistens bortgang. Dette fordi han i sin siste video synger «Se opp, jeg er i himmelen», mens han ligger i noe som kan minne om en sykeseng.

Ville lage ny plate Nå forteller Visconti i et intervju med  Rolling Stones at dødsfallet kom uventet på ham, selv om han visste at Bowie var alvorlig syk. 

Bare rundt halvannen uke før Bowie døde, skal han ha gjort det klart at han hadde lyst til å lage nok en plate. Fem nye låter skal ha vært på demostadiet og han var angivelig ivrig etter å komme seg i studio. 

- Jeg var begeistret. Jeg trodde, og han trodde, at han hadde et par måneder igjen, minst. Åpenbart, hvis han var så gira på å lage sitt neste album, så må han ha trodd at han hadde noen måneder. Så slutten må ha kommet veldig fort, sier Visconti til Rolling Stones.

Produsenten sier at han ikke kjenner til detaljene, men at artisten må ha blitt syk veldig raskt etter samtalen deres.

Kreften kom tilbake Bowie ble kjent med at han hadde dødelig spredning i november 2015, ifølge Visconti. Kreftdiagnosen fikk han sommeren 2014.

Cellegiftbehandlingen førte til at prognosene bedret seg midtveis i 2015, men i november kom kreften plutselig tilbake.

Visconti sier til Rolling Stones at han skjønte at «Blackstar» var en avskjedsplate i løpet av høsten.

Da han tok det opp med Bowie, ble han møtt av et latterbrøl.

- Han var så modig. Han hadde en utrolig energi til å være en mann med kreft. Han viste aldri noe frykt, sier produsenten.

Lang karriere Artisten viste seg offentlig for siste gang 7. desember i fjor.

Dette i New York, på vei til premieren på musikalen «Lazarus», som han selv var med å skrive. David Bowie døde etter å ha vært syk i 18 måneder. Ingen ante musikklegenden hadde kreft, og en hel musikkverden etterlates i sjokk. 

Han fikk sin første hit i 1969 med «Space Oddity», og fikk sitt store gjennombrudd tre år senere, som den androgyne glamrockeren Ziggy Stardust.

Bowie sto bak en lang rekke hits gjennom sin nesten 50 år lange karriere, som «Ashes to Ashes», «Heroes», «Life on Mars», «Let's Dance» og «Starman».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media