Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

David Irving kommer ikke

Litteraturfestivalen trekker tilbake invitasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse klokka 12:30 i dag kunngjorde Norsk Litteraturfestival at de trekker tilbake invitasjonen til den kontroversielle forfatteren og holocaust-fornekteren David Irving.

Irving skal selv ha fått beskjeden i dag.

- Vi erkjenner at vi ikke klarer å få til det arrangementet vi hadde tenkt med ham som deltaker, og det beklager vi, sier styreleder Jesper Holte til Dagbladet.no.

Leder trekker seg

Ledelsen skal stå samlet bak avgjørelsen, ifølge Holte. Men Stig Sæterbakken har valgt å trekke seg som kunstnerisk leder for festivalen, fordi han ikke kan stå inne for vedtaket om å trekke tilbake invitasjonen.

Han sier til Gudbrandsdølen Dagningen at han opplever styrets beslutning som et slag mot ytringsfriheten. Det var Sæterbakken som opprinnelig hadde ideen til å invitere Irving.

Litteraturfestivalen har mottatt massiv kritikk fra både norske forfattere og andre, etter at det ble kjent at Irving skulle holde foredrag på festivalen i mai neste år.

- Forbryter

KOMMER IKKE: Den utskjelte forfatteren David Irving får ikke komme til Lillehammer likevel. Foto: SCANPIX / REUTERS / ALESSIA IERDOMENICO
KOMMER IKKE: Den utskjelte forfatteren David Irving får ikke komme til Lillehammer likevel. Foto: SCANPIX / REUTERS / ALESSIA IERDOMENICO Vis mer

- I mine øyne er David Irving en forbryter, punktum finale. Det han holder på med er så lurvete og dumt at det er helt idiotisk av festivalen å ta i det, sa forfatter Tore Renberg til Dagbladet i dag.

Han ville, i likhet med mange andre, boikotte festivalen dersom Irving fikk komme.

Britiske David Irving har i en rekke bøker forfalsket kilder for å avvise nazistenes jødeutryddelser, noe han også har blitt dømt og fengslet for. Irving var invitert for å holde et foredrag, i forbindelse med festivalens hovedtema, «sannhet». 

- Har mislykkes

- Hvis det overhodet skulle være tvil: Irving var interessant for festivalen som sannhetsfornekter og historieforfalsker, skriver Stig Sæterbakken i en redegjørelse på festivalens nettside i dag.

Han ønsker ikke å kommentere beslutningen om å trekke seg, overfor Dagbladet.no, men skriver i redegjørelsen at det er en beslutning han tar med tungt hjerte.

- Men hensynet til festivalen må veie tyngst, skriver han.

 - Vi har mislykkes i vår kommunikasjon med omverdenen i forhold til hva vi skulle snakke om. Vi angrer ikke på at vi inviterte Irving, men vi angrer i den forstand at vi ikke klarer å få det til. Sæterbakken kan som kunstnerisk leder ikke stå inne for det å trekke invitasjonen tilbake, men han erkjenner at det ikke finnes noe alternativ, sier Holte til Dagbladet.no.

image: David Irving kommer ikke
TREKKER SEG: Kunstnerisk leder Stig Sæterbakken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!