David Irving oversett på Lillehammer

Litteraturfestivalen slapp program fritt for nazihistorikere.

PROGRAMSLIPP Litteraturfestivalen la fram årets program i dag, på verdens bokdag. F.v. barneprogramansvarlig Widar Aspeli, kunstnerisk rådgiver Endre Ruset, festivalsjef Randi Skeie og produksjonskoordinator Mari Kåsbøll Bjerke. Foto: STEINAR BUHOLM
PROGRAMSLIPP Litteraturfestivalen la fram årets program i dag, på verdens bokdag. F.v. barneprogramansvarlig Widar Aspeli, kunstnerisk rådgiver Endre Ruset, festivalsjef Randi Skeie og produksjonskoordinator Mari Kåsbøll Bjerke. Foto: STEINAR BUHOLMVis mer

(Dagbladet.no): - David Irving er ikke en del av festivalen. Vi har ikke hatt kontakt med ham siden oktober. Han har ikke noe med oss å gjøre, sa festivalsjef Randi Skeie da Litteraturfestivalen i dag la fram programmet for årets festival.

I fjor inviterte festivalen holocaust-fornekteren David Irving for å snakke om festivaltemaet «sannhet». Invitasjonen ble møtt av massiv kritikk, og det endte med at festivalen trakk den tilbake. Samtidig trakk Stig Sæterbakken seg som kunstnerisk leder. Senere har Irving sagt at han kommer til Norge og Lillehammer uansett.

Festivalen har derimot valgt å overse ham totalt. I det ferske programmet er ikke Irving nevnt med et ord.

Flere kjente forfattere
Det rommer forfattermøter med både velkjente og mer fremadstormene forfattere, barnefestival, konserter, teaterforestillinger, kurs, debatter og kunstutstillinger, for å nevne noe. Alt sentrert rundt hovedtemaet «sannhet».

- Det er ett av de sterkeste temaer vi kan ta opp. Men vi må forstå at sannhet ikke er absolutt. Vi har min sannhet, og din sannhet. Og gjennom fiksjonen kan forfatterne fortelle sterkere om sannhet enn det vi ellers er i stand til, mener Skeie.

Hun er spesielt stolt av arrangementet forfattermøter, der publikum får møte fire kjente forfattere:

• Amerikanske David Wroblewski, hvis debutbok «Historien om Edgar Sawtelle» har solgt i over en million eksemplarer etter å ha blitt hovedbok i bokklubben til Oprah. 
• Indiske Aravind Adiga, som fikk den prestisjetunge Bookerprisen for debutromanen «Hvit tiger» - om en eksepsjonell indisk klassereise.
• Britiske Victoria Hislop, som har nådd et stort publikum både i Norge og internasjonalt med boka «Øya», og som nylig slapp sin andre bok «Hjemkomsten».
• Finske Sofi Oksanen, som har skrevet romanene «Stalins kyr» og «Renselse». Begge kommer nå på norsk.

Skeie trekker også fram den purunge franske forfatteren Faïza Guène, som har vakt stor oppsikt med romanene «Kiffe Kiffe i morgen» og «Drømmer for gærninger». Guéne er en av flere unge, fremadstormende forfattere som festivalens nye kunstneriske rådgiver Endre Ruset har ivret for å plassere på programmet. Ruset tok over etter Sæterbakken, da han trakk seg i oktober i fjor.

- Det har vært en veldig spesiell situasjon. Men jeg har heldigvis hatt så mye arbeid at jeg ikke har hatt tid til å tenke på det, sier han til Dagbladet.

Han er spesielt fornøyd med arrangementserien «Sannhetens time» i Lillehammer kirke. Her vil Jon Michelet snakke om boka «Brev fra de troende», Arnfinn Nordbø om «Betre død enn homofil?» og Åsa Linbderborg om «Meg eier ingen».

Fløgstad med hovedforedrag
Vigdis Hiorth blir vert for åpningsarrangementet tirsdag 26. mai, hvor Johan Galtung holder årets åpningstale.

Kjartan Fløgstad skal holde årets hovedforedrag, «Parkens grøde - om lov og urett i krig og etterkrigstid», som også står på trykk i siste nummer av Samtiden.

Den palestinske forfatteren Sahar Khalifeh holder årets Bjørnsonforelesning, «Sannhet, undertrykkelse og ytringsfrihet». Hun oversettes til norsk for første gang i år, med boka «Arven», som handler om palestinerne i etterkant av Oslo-avtalen på 1990-tallet.

TRAKK SEG I FJOR: Stig Sæterbakken trakk seg som kunstnerisk leder i fjor, men dukket opp på pressekonferansen for å få med seg programslippet. Foto: STEINAR BUHOLM
TRAKK SEG I FJOR: Stig Sæterbakken trakk seg som kunstnerisk leder i fjor, men dukket opp på pressekonferansen for å få med seg programslippet. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Blant de norske forfatterne på festivalen, er Helene Uri, Ingvar Ambjørnsen, Per Petterson og Brit Bildøen. Dessuten blir det flere konserter, deriblant med black metal-bandet Ulver, death metal-bandet Manngard, Rockettothesky og The Source of Summer.

Se hele programmet på Litteraturfestivalen.no.

Ingen plass for Irving
Festivalen på Lillehammer er Nordens største litteraturfestival, og programslippet blir alltid møtt med interesse. Men i år har oppmerksomheten rundt festivalen dreid seg vel så mye om hva som ikke skal skje, som hva som skal skje.

- Enkelte har hevdet at siden David Irving nå kommer til Lillehammer, burde dere møte påstandene hans, for eksempel ved å invitere meningsmotstanderne hans?

- Da vi trakk invitasjonen, tok vi ham helt ut av programmet. Det holder vi på fortsatt. Og jeg føler mer og mer at det er det riktige å gjøre, sier Randi Skeie.

- Er det et problem for dere at han kommer likevel?

- Det har jeg ikke lyst til å utdype.

Det hadde heller ikke tidligere kunstnerisk leder Stig Sæterbakken, som overraskende dukket opp på pressekonferansen.

- Jeg tenker at de som har lyst til å høre på ham, må få lov til det, og de som ikke har lyst til det, må få lov til å la være. Vi må ikke gjøre det større enn det er, sier Sæterbakken til Dagbladet.

KLEM: Han rakk å gi en rask klem til sin tidligere kollega, festivalsjef Randi Skeie, før han dro videre. Foto: STEINAR BUHOLM
KLEM: Han rakk å gi en rask klem til sin tidligere kollega, festivalsjef Randi Skeie, før han dro videre. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Han forteller at han var i Oslo i et annet ærend, derfor passet det å stikke innom. Også var han spent på programmet.

- Det ser bra ut, er alt han vil si om det, før han haster videre etter å ha gitt Skeie en rask klem.

IKKE VELKOMMEN: Den svært omdiskuterte nazihistorikeren og holocaustfornekteren David Irving ble først invitert til Lillehammer av festivalledelsen. Så trakk de invitasjonen tilbake, men Irving vil komme likevel. Foto: SCANPIX / EPA/SUSI SAEZ
IKKE VELKOMMEN: Den svært omdiskuterte nazihistorikeren og holocaustfornekteren David Irving ble først invitert til Lillehammer av festivalledelsen. Så trakk de invitasjonen tilbake, men Irving vil komme likevel. Foto: SCANPIX / EPA/SUSI SAEZ Vis mer