David Lettermans mest minneverdige øyeblikk

Talkshow-kongens 30 år lange karriere er over i kveld.

(Dagbladet): I kveld takker David Letterman for seg med sin siste sending noensinne som programleder av «Late Show» på CBS. I den anledning har vi i Dagbladet rangert de ti mest minneverdige øyeblikkene fra hans 33 år på tv-skjermen.

Bill Murray tok kaka Bill Murray har funnet på mange ablegøyer under Lettermans tid. Han er trolig den personen som har gjestet showet flest ganger. Han gjorde seg bemerket allerede da han var talkshowkongens første gjest i februar 1982. Han han tagget på pulten, og badet i en container utenfor studio og kledd seg ut som Elvis. Han fikk også æren av være blant Lettermans siste gjester og i gårsdagens sending valgte imidlertid Murray (passelig nok) å dukke opp i en diger bløtkake.

Letterman innrømmet utroskapet Det er mange øyeblikk som kan nevnes, men av de som huskes aller best er da Letterman i sitt eget talkshow innrømmet å ha vært utro mot sin kone.

- Jeg tenkte ikke klart og jeg har såret mange, sa David Letterman under sending i oktober 2009. Kort tid før hadde det blitt kjent at han hadde vært utro mot kona, Regina Lasko. CBS News-ansatt Robert Haldermann utpresset Letterman til å gi ham over 11 millioner kroner for å ikke avsløre hemmeligheten. Letterman innrømmet å ha hatt en rekke forhold med ulike kvinner som jobbet for ham, blant annet en av hans assistenter Stephanie Birkitt. Innrømmelsen skapte store overskrifter og det ble tatt godt i mot at han viste seg som en angrende synder.

Joaquin Phoenix lurte alle Mange stusset over besøket av superstjernen bak filmer som «Walk The Line» og «Ladder 49». I 2009 gjestet en sløv og sjuskete Joaquin Phoenix talkshowet der han annonserte at han ville legge karrieren på hylla, og heller bli rapper. Et år senere kom han anstendig tilbake til showet, og beklaget sin opptreden året før som han lagde for tulledokumentaren «I'm Still Here».

Hans første monolog etter 9/11 Etter katastrofen 11. september 2001, var David Letterman første komiker til å returnere til tv-skjermen 17. september. En monolog som har blitt omtalt som et av de ærligste og viktigste øyeblikkene i fjernsynets historie.

Da Drew gav puppene i bursdagsgave Det er umulig å glemme da en 20 år gammel Drew Barrymore klatret opp på pulten til Dave for både hoftevrikking, kyss på kinnet og ikke minst en lynkjapp løft av toppen.

Paul McCartney spilte på Ed Sullivan-skiltet Det Norges-aktuelle The Beatles-medlemmet gjentok historien, da Paul McCartney dro med seg bandet sitt for å spille på toppen av Ed Sullivan Theatre-skiltet - ikke helt ulikt hans siste konsert med The Beatles på toppen av et tak i London.

Kramer unnskyldte seg på direkten Den tidligere Seinfeld-stjernen Michael Richards skapte furore da han kom med rasistiske bemerkninger mot en mann blant publikumet under et stand-up show i 2006. Det tok ikke lang tid før han krøp til korset for å beklage seg gjennom et videointervju på Letterman.

- Jeg er ikke rasist, det er derfor dette er så vanvittig, sa Richards.

Letterman jobbet på McDonald's Det er kanskje få som vet at ved siden av å regjere talkshow-tronen i 33 år, har Letterman jobbet på McDonalds. I det minste en dag, da han overrasket utålmodige kunder i en drive-through i New Jersey november 1993.

John McCain ikke dukket opp Høsten 2008 var preget av politisk kamp om presidentplassen til George W. Bush. I hver ende av ringen stod Barack Obama og John McCain. Da sistnevnte ringte opp bare minutter før sending, hadde Letterman få lovord til overs for presidentkandidaten. Til tross for det, sa han senere at McCain var velkommen tilbake til programmet.

Sondre Lerche kom til Letterman Det har vært flere nordmenn på showbesøk hos Dave, blant dem Ida Maria, Mona Grudt, Sissel Kyrkjebø og Maria Mena. Bergenseren Sondre Lerche har i løpet av sin karriere opptrådt to ganger på Late Night, første gang i 2007 og andre gang i 2011 da han spilet singelen Private Caller.

- Du får mye energi av å spille i en så spesiell og legendarisk setting, sa han den gang til Dagbladet.

Siste sending holdes hemmelig Månedens siste sendinger av showet har gjestet store navn som George Clooney, Scarlett Johansson, Oprah Winfrey, Bob Dylan og Tom Waits. Men hva som dukker opp i tidenes siste sending av Letterman er ennå ikke avslørt. Det er foreløpig usikkert om avslutningsshowet vil sendes på norsk tv.

LEGENDEBESØK: Paul McCartney spilte oppå Ed Sullivan Theater-skiltet i 2009. Foto: NTB Scanpix
HYLLET KONGEN: Skuespiller Bill Murray feiret hans siste gjesteopptreden på showet med kake i går. Foto: NTB Scanpix
SPILTE TO GANGER Sondre Lerche fikk opptre to ganger på Letterman. Her utenfor studioet med eks-kone Mona Fastvold i 2011. Foto: NTB Scanpix
LURTE ALLE Ingen visste at Joaquin Phoenix spilte en rolle til en tulle-dokumentar, da han var på besøk i 2009. Foto: NTB Scanpix
UNNSKYLDTE SEG: Seinfeld-stjerne Michael Richards beklaget hans rasistiske oppførsel over video-intervju. Foto: NTB Scanpix
INNRØMMET UTROSKAP: Letterman brukte sitt eget show til å beklage for utroskapet mot kona. Foto: AP Photo/CBS/Scanpix
ALLE SKAL FÅ: Bill Murray var ikke forsiktig med å dele godene på tirsdag. Foto: NTB Scanpix
ALLE SKAL FÅ: Bill Murray var ikke forsiktig med å dele godene på tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer