KOMMENTARER

David mot Goliat

Det er ett år siden den blinde barfotadvokaten Chen Guangcheng flyktet fra sitt kinesiske fangenskap. Nå er han i Oslo.

FRIHETSKJEMPER: Den kinesiske aktivisten Chen Guangcheng (t.h.) deltar i Oslo Freedom Forum denne uka. Her er han sammen med Amnesty Internationals John Peder Egenæs. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FRIHETSKJEMPER: Den kinesiske aktivisten Chen Guangcheng (t.h.) deltar i Oslo Freedom Forum denne uka. Her er han sammen med Amnesty Internationals John Peder Egenæs. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Anledningen er Oslo Freedom Forum. Det arrangeres for femte år på rad, og i internasjonal presse har det nå fått status som et «menneskerettighetenes Davos». Som forum for dissidenter fra undertrykkende regimer verden over kan det også betraktes som en slags oppstilling for kommende fredsprisvinnere. Det er dimensjoner over de aktivistene som OFFs leder Thor Halvorssen har samlet i Oslo disse maidagene.

Chen Guangcheng skal snakke til forumet under fellesvignetten «The Asymmetric Activist». Det var ikke mye symmetri i hans forhold til de kinesiske myndighetene. Ikke bare var han den lille mann mot overmakten; han var blind, uten formell utdannelse og han talte de aller svakestes sak, nemlig de kinesiske kvinnene som ble tvangssterilisert eller tvunget til å ta abort. I 2005 organiserte «barfotadvokaten» et gruppesøksmål mot de kinesiske myndighetene for overdreven bruk av tvang i praktiseringen av ettbarnspolitikken. Myndighetene svarte med fengselsstraff for ulovlig masseorganisering og trafikkforstyrrelser.

Han hadde sittet i husarrest i mer enn halvannet år i landsbyen Dongshigu i Shandong-provinsen da han i fjor sendte en videoteipet henstilling til daværende statsminister Wen Jiabao. Han ba om garantier om fritt leide ut av den ulovlige husarresten. Han ønsket beskyttelse for seg og familien mot de sivilkledde politifolkene og lokale bøllene som bevoktet huset hans dag og natt, og som regelmessig banket opp både familien hans og alle som forsøkte å besøke ham. Han fikk ingen løfter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer