David mot Goliat

«The Constant Gardener» tar deg med inn i fremmed og glemt land. Der penger er makt, og menneskeverdet lik null.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Den prisbelønte regissøren Fernando Meirelles («City of God») er tilbake med nok et samfunnskritisk drama.

Denne gangen er handlingen lagt til Afrika, nærmere bestemt til nord i Kenya. Historien, som er basert på John Le Carrés bestselgende roman, følger aktivisten Tessa Qualy (Rachel Weisz) og hennes ektemann, den engelske diplomaten, Justin Quayle (Ralph Fiennes).

Thrillerdrama

Tessa er lidenskapelig politisk overbevist, mens Justin steller med sitt, og er mest opptatt av sine plikter. Forholdet mellom ekteparet er preget av hemmeligheter, og Justin aner at Tessa har et forhold til den afrikanske doktoren, Arnold. På et oppdrag nær Turkana-sjøen blir Tessa funnet myrdet. Hvem står bak? Hva drev hun med som var så hemmelig?

Filmen utvikler seg fra drama til thrillerdrama. Og forteller en historie som går langt dypere enn det typiske filmdrapet.

Alvorlig undertone

«The Constant Gardener» er en politisk film, og både tematisk og estetisk minner den i stor grad om Steven Soderberghs «Traffic» fra 2000. Men der «Traffic» skildret narkotikakriminalitet, bringer «The Constant Gardener» legemiddelindustrien på tiltalebenken.

Lange, tause scener bidrar til en alltid tilstedeværende alvorlig undertone. «The Constant Gardener» inneholder ingen hektisk kamp mot klokka. Isteden ligger nerven mellom linjene, og i faktumet at tematikken filmen belyser, faktisk er virkelighet. Naturscenene da de flyr over Afrikas sletter, er fantastiske, og Justins møte med Masaiene, samt slummen i Kenya, viser hvor enormt og differensiert kulturlandskapet i Afrika er, og ikke minst hvilken urett som rår i verden.

Skuespillerprestasjonene er på lang vei utsøkte. Ralph Fiennes («Den engelske pasienten» og «Maid in Manhattan») gjør kanskje sin sterkeste rolletolkning til nå, og spiller briljant der han utvikler seg fra en britisk, ordsvelgende roseelsker, til den desperate enkemann med lite å tape. Rachel Weisz gjør også en sterk tolkning av Tessa, og viser at hun er langt mer enn bare et vakkert ansikt. Andre skuespillere verdt å nevne er Bill Nighy, som spiller sitt sedvanlige jeg, en arrogant og slu stivleppet engelskmann.

Den lille manns kamp

Fernando Meirelles klarer nok en gang å skildre et alvorlig tema på en utsøkt måte, og selv om filmen kanskje er i lengste laget (129 min), blir nerven værende historien igjennom.

«The Constant Gardener» er filmen om den lille manns kamp mot den store stygge kapitalmakten, og om en kvinnes og en manns kjærlighet til hverandre.

<!--BTEK0-->FREMRAGENDE: Rachel Weisz gjør en glimrende rolle som Tessa, der hun kjemper mot legemiddelindustriens bruk av barn som prøvekaniner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer