Davon haben wir nichts gewusst! Samtykker alltid den som tier?

Viktig diskusjon om den tyske befolkningens tilsynelatende dessinteresse i jødeforfølgelsene under Hitler-regimet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Det visste vi ikke noe om». Tyskerne og jødeforfølgelsene 1933 til 1945, er en av tallrike bøker som har kommet ut etter Daniel Goldmanns bok «Hitlers villige eksekutører» fra 1996.

I denne boka tolket Goldmann den vanlige tyske borgerens passivitet og likegyldighet som en støtte til jødeutryddelsene.

Mange spørsmål

I kjølvannet av denne boka er det gitt ut en rekke studier som forsøker å begrunne at denne indifferensen kan tolkes på andre måter enn passivitet og likegyldighet. Diskusjonen reiser en hel rekke interessante spørsmål. Hvilke kilder fins det for hva den vanlige tysker mente i denne perioden? Fantes det en undergrunnsoffentlighet, og hvilke kilder har denne i så fall skapt for historikerne? Hva slags motstand var det mulig å yte? Hva visste den vanlige tysker om utryddelsesleirene?

Peter Longerich fra Krefeld, professor i moderne tysk historie og direktør for Forskningssenter for Holocaust-studier og historie om det 20. århundret ved Royal Halloway College ved Universitetet i London, oppsummerer hele debatten i et oversiktlig kapittel som seg hør og bør heter «Zum Forschungsstand» (Status for forskningen).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer