- RØFF OG KREVENDE: Sportsprofil i TV 2, Davy Wathne, har vært vanskelig å forholde seg til for andre TV 2-ansatte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- RØFF OG KREVENDE: Sportsprofil i TV 2, Davy Wathne, har vært vanskelig å forholde seg til for andre TV 2-ansatte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Davy Wathne (67) er ferdig i TV 2:
- Jeg tar konsekvensen. Min tid i TV 2 er over.

Har hatt en gjennomgående «røff og vanskelig tone og oppførsel».

(Dagbladet): Den kjente sportskommentatoren, Davy Wathne, slutter i TV 2 etter varsling om trakasserende oppførsel. Wathne har sagt opp jobben sin og har hatt sin siste arbeidsdag, bekrefter TV 2 overfor Dagbladet.

Wathne sier overfor Dagbladet at han selv har hatt en helt annen oppfatning av hvordan han blir sett på av kolleger i TV 2.

- Jeg tar selvkritikk dersom noen har opplevd meg som krenkende og vanskelig på arbeidsplassen. TV 2 er en fantastisk sted å jobbe, men jeg vil ikke være et sted der jeg oppleves som en belastning. Min sjargong er sleivete og provoserende, og er noen krenket, beklager jeg det. Jeg tar konsekvensen. Min tid i TV 2 er over.

- Trakasserende

Sarah Willand forteller overfor Dagbladet at Wathne forlater kanalen etter at flere trakasseringsanklager har vært rettet mot profilen.

- Etter at flere kolleger varslet om at de opplevde Davys atferd som trakasserende, startet en dialog mellom Davy og ledelsen. Det dreier seg blant annet om tilbakemeldinger fra Davy, og om språk og sjargong. I denne dialogen valgte han selv å si opp.

- Fra selskapets side var ikke saken ferdigbehandlet. Det vil si at TV 2 ikke hadde konkludert på bakgrunn av informasjonen som har kommet inn. Nå anser vi denne saken for avsluttet med Davy, men vi vil følge opp medarbeidere som har vært involvert og jobbe videre med hvordan vi sikrer et trygt og godt arbeidsmiljø, sier Willand.

Røff og krevende

Wathne har også hatt en sexistisk og støtende undertone på jobb, forteller kanaltoppen.

- For mange i TV 2 har oppførselen hans vært vanskelig å forholde seg til. Flere har opplevd ham som trakasserende. Han har hatt en undertone som enkelte har opplevd som sexistisk og støtende, men dette er ikke hovedbildet. Det handler om hans røffe og krevende tone, sier Willand til TV 2.

Davy Wathne selv sier følgende om ordlyden til Willand og TV 2:

- Diffus hinting om at det er snakk om seksuell trakassering fra min side er uakseptabelt. Jeg har aldri tafset eller forsøkt forføre noen. Jeg vet hvem jeg er, en grinebiter, ja, men jeg vet også hvem jeg ikke er, og jeg er ikke en slik avskyelig fyr som det virker som at noen vil tegne et bilde av, sier Wathne til Dagbladet.

Wathne har jobbet i TV 2 siden oppstarten av kanalen i 1992, og er kanalens mest kjente sportsansikt. Journalisten har nådd pensjonsalder, og fyller 68 år 1. januar 2018.

Takker for seg

Kampanje, og DN var først ute med saken om Wathnes avgang torsdag.

Dagens Næringsliv fikk tilgang til en e-post som skal ha blitt sendt fra Wathne til kollegaene i TV 2 Sporten, hvor skjermprofilen skriver:

«Med takk for uforglemmelige øyeblikk gjennom et kvart århundre. Møt fremtidens utfordringer med rak rygg, sunn skepsis og ubestikkelig integritet. Dette fikser dere sammen».

I november ble det rullet opp en ukultur som har preget TV 2 Sporten de siste årene. Avsløringer om at flere var sagt opp på grunn av blant annet grov seksuell trakassering mot en kvinnelige ansatt, kom etter at radioprofil Aleksander Schau tok til Twitter for å fortelle om seksuell trakassering i medie- og kulturnorge.

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, gjorde ingenting på over ett år etter at en kvinne i kanalens sportsavdeling varslet om grov seksuell trakassering.

Etter mediestormen som fulgte avsløringene er Jansen Hagen sykemeldt.