D.D.E. får kjeft

TRONDHEIM (Dagbladet): D.D.E. får kjeft for å ha kastet seg inn i en svært opphetet politisk debatt i hjembyen Namsos. Gruppas ja til bomring blir kalt «utilbørlig» og «en tvilsom affære».

Bare EU-kampen kan måle seg med den bitterhet og det fiendskap som preger bomveistriden i Namsos.

Musikerne i D.D.E. satte derfor sin popularitet på spill, da de for egne penger rykket inn en helsides annonse i Namdals-Avisa sist lørdag. Der sto de fram som «bom'ofile».

Etter utspillet har det kommet svært sterke reaksjoner i lokalavisene:

- Jeg synes dette er en tvilsom affære, og en utilbørlig handling. Det hadde vært greit om D.D.E.-medlemmene viste engasjement hver for seg. Men nå utnytter de populariteten sin som band. Det synes jeg er et overtramp, sier Thoralf Fahsing, leder i «Nei til bompæng»-aksjonen, til Namdals-Avisa.

Såret

- Det er helt uforståelig at D.D.E. bruker sin egen popularitet i en politisk reklame for bomprosjektet. Særlig når de må vite at saken om bompengeringen er så omstridt og full av følelser for folk i Namsos, sier Kjersti Berntsen i Sosialistisk Ungdom til Trønder-Avisa.

SV-politikeren Fanny Fahsing beskylder D.D.E. for å stille seg på maktapparatets side, og bommotstanderen Rolf Haugan føler seg rett og slett litt såret:

- Det er mange av oss som er imot Namdalsprosjektet, som liker D.D.E.-musikken, sier han.

Avis-støtte

Men guttene som så gjerne synger om «by'n æ bor i» får også støtte, blant annet på lederplass i lokalavisene: Namdals-Avisa mener det er bra at bandet «bryr seg om sitt lokale miljø».

Trønder-Avisa skriver at annonsen «er seriøst ment fra folk med et hjerte for byen», selv om de ser at «det er et langt sprang fra {lsquo}Rompa mi' til det D.D.E. nå er i ferd med å gjøre».

Vokalist og frontfigur i D.D.E., Bjarne Brøndbo, sier til Dagbladet at de har bestemt seg for ikke å være med på noen videre debatt om saken.

- Vi har egentlig sagt det vi ønsker å si i annonsen, så vi sier ikke noe mer, sier Brøndbo.

Til Trønder-Avisa har han tidligere sagt at bomsaken angår oppvekstmiljøet til barna deres, og at de står fram med sin mening av kjærlighet og ansvar for plassen de bor.