D.D.E. ruller videre ...selv om salget svikter

MOSS/GJØVIK (Dagbladet): Salget går nedover, radioene vil ikke spille sangene deres og konsertarrangøren i Moss taper penger på dem. Men i D.D.E.-leiren er smilene breiere enn noensinne.

- Vi har det steinartig. Og hvem kan snakke om nedtur når vi klarer å trekke 900 mann i fire plussgrader på Søre-Osen?

Smørblide Bjarne Brøndbo og hans seks bandkompiser fra Namsos vil bare ikke høre snakk om at populariteten deres er på retur.

Etter tre uker i salg er deres nye plate «Jippi» allerede på vei nedover på VG-lista. 43000 solgte er under halvparten av det forgjengeren «Ohwææææh!!!» gjorde i sine første uker for to år siden. I Norske Gram håper man «Jippi» skal selge 70000 fire år etter at «Det går likar no» gikk i 250000.

I bandbussen til D.D.E. runger imidlertid latteren minst like høyt som tidligere.

Håpløst glorete

Kall ham blid, kall ham sjarmerende, kall ham populær, men med sitt nye, håpløst glorete sølvskjorteimage har Bjarne Brøndbo lagt inn gode aksjer i kampen om tittelen Norges verst kledde mann. I et bakrom på Elmer's Pub i Moss står den røslige Brøndbo og forsvarer sitt skjortevalg. Han har en tøff jobb.

- Det er en blanding av Stones, Donna Summer og Bee Gees. Det er party. Men ok, jeg ser vel ut som en bakt potet, da, humrer han selvironisk.

Når D.D.E.-bussen ruller inn bak scenen ved konsertstedet i Kanalparken, er entusiasmen måtelig.

- Steike ta for et drittvær, stønner Bjarne.

- Det er den verste scenen jeg har sett, brummer keyboardist Terje Tranaas ved synet av det høyst improviserte plankepodiet.

- Har du kontroll, spør Brøndbo idet konsertarrangør Enver Sabami stikker huet inn i bussen.

- Aldri kontroll i Moss, svarer Sabami med gangsterrøst og sterk makedonsk aksent.

Crewet er for lengst stivfrosne. De ber bandet gjøre en kortest mulig konsert.

Vil synge med Bjarne

Neste inn i bussen er Heidi (34) fra Jackpot Duo. Hun ber på sine knær om å få synge «E6» sammen med Bjarne under konserten.

- Jeg har øvd på den i g-dur for å kunne synge med dere. Vær så snill, det betyr alt for meg, insisterer hun.

Bandet er skeptisk til Heidis gjesteopptreden, akkurat som de er til hele denne isende kalde bakgårdsjobben.

To timer seinere er det håpløse utgangspunktet vendt til en triumf av en konsert.

D.D.E. bobler over av entusiasme, publikum er hoppende glade og til og med Heidi (34) har fått viljen si med en liten Bjarne-duett. Her snakker vi om en gjeng som tar sin oppgave som de mest folkelige folkeheltene på alvor.

- Vi er i form som faen, smeller det fra Brøndbo idet han skriver autografen på magen til en gjeng med Østfold-damer. Arrangør Enver er mer måteholden i sin entusiasme. 2000 møtte opp da han arrangerte D.D.E.-konsert i 96 og 1600 i 98. Denne kvelden kom det bare 345, og dermed går han med tap. Men D.D.E. har gjort jobben sin og vel så det, og dermed virker det bare rett og rimelig at de får seg et par øl og litt oppmerksomhet fra damene på stamstedet Smuget et par timer seinere.

NRK-dokumentar

Fredag formiddag er D.D.E. linet opp for filming i Slottsparken. NRK1 lager dokumentar som sendes 24. juni.

- De prøver å finne ut hvordan det hadde seg at sju halvdårlige musikere fra Namsos, som ikke ser ut, ikke kan kle seg og ikke vet å oppføre seg, klarte å bli 90-tallets mestselgende band i Norge, flirer gitarist Frode Viken og bassist Eivind Berre.

I gruppas plateselskap i Trondheim har de i øyeblikket større grunn til å flire over den eksplosive interessen for plata til EuroSong-vinnerne Olsen Brothers.

- Norsk radio vil ikke ha D.D.E. Vi er likevel rimelig happy med salget så langt. Men man skal huske at D.D.E. er langt mer enn bare plateartister, kommenterer Norske Grams direktør Arve Løberg.

GODT LIV: - Vi er kanskje fete, men ikke feterte, kommenterte Bjarne Brøndbo.
TRIUMF: Hjemmesnekra scene og ufyselig vær gjorde utgangspunktet elendis foran konserten i Moss. Men entusiastiske D.D.E. snudde det hele til triumf.