Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

D.D.E.-sjefen synger salmer

Bjarne Brøndbo kan bli salmedikter. Erik Hillestad i Kirkelig kulturverksted ønsker å oppdatere salmeboka med D.D.E., Alf Prøysen og Rudolf Nilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er på tide å fornye Landstads reviderte salmebok. Det mener Erik Hillestad, som ikke har noe imot en Hillestads reviderte . Første steg er konserten «Salmer på ville veier» - en konsert i Kulturkirken Jakob i Oslo fredag 8. mars med Bjarne Brøndbo som solist sammen med Kringkastingsorkestret (Kork).

Ikke stuereine

- Sangene som Hillestad har plukket ut, har en sterk sosial og medmenneskelig profil. De passer godt inn i debatten om Velferds-Norge og nyfattigdommen, sier Bjarne Brøndbo.

- Ideen er å finne fram til de mindre stuereine salmene, sanger som ikke er høyverdige nok og som Kirken ikke godkjenner til ordinært bruk, sier Hillestad, og ramser opp noen eksempler:

«Mesteren» av Rudolf Nilsen, «Julekveldsvise» av Alf Prøysen, «Til ungdommen» av Nordahl Grieg og «I den mørke kveld», av Anne M. Brodal.

- De representerer tekster som både er leggspark til Kirken, som handler om tilgivelse, rettferdighet og tro. Dessuten har de en klar sosial profil og er like aktuelle i dag som da de ble skrevet, sier Hillestad.

Folkelig appell

D.D.E. gir verken assosiasjoner til kristendommen eller Den norske kirken. Bjarne Brøndbo og co. er kjent for folkelige sanger som oser av fest på lokalet med hjemmebrent, kvinnfolk og reale mannfolkoppgjør - og selvsagt bondeangeren dagen derpå.

Men det spiller ingen rolle for Hillestad, snarere tvert om:

- Brøndbo var førstevalget. Han har folkelig appell og en utrolig sterk og troverdig formidlingsevne.

Solisten ser fram til konserten med Kork, som også blir filmet av NRK og sendt på tv en gang til høsten.

D.D.E.-salme

- Jeg nærmer meg 40 år, og det er klart at en blir mer reflektert over livet. Er mer opptatt av eksistensielle ting - om det å være menneske. Hadde jeg blitt spurt for noen år siden, ville jeg ikke tort, sier Brøndbo, som liker det folkelige i Hillestads prosjekt.

- Jeg er stolt over nesten å kunne kalle meg salmedikter - for hadde Hillestad bestemt, hadde D.D.E.-låta «Voggesang» hatt plass i salmeboka. Det er en vakker vise fra debutalbumet «Rai-rai», sier Brøndbo.

Konserten 8. mars i Jakob kirke er den nest siste i en serie av fire som inkluderer Kringkastingsorkestret. Den første var med Anne Lise Berntzen, så var det konserten med Kari Bremnes og svenske Richard Wolff. Og den siste i serien blir med Sigvart Dagsland.

SALMESANGEREN: - Jeg håper at dette kan gjøre den berømte porten litt høyere og videre, sier Bjarne Brøndbo fra D.D.E., som skal framføre sanger og salmer som ikke er bra nok for Kirken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!