Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DDR-kommunister mot toppen

I kulissene for feiringene av Murens fall, ble det utkjempet en bitter kamp med kaldkrigerske undertoner. Går det an å stole på partiet til de gamle DDR-kommunistene?

DDR-SPØKELSE?: Bodo Ramelow fra partiet Die Linke, som er partiet til de gamle DDR-kommunistene. Foto: reuters / NTB Scanpix
DDR-SPØKELSE?: Bodo Ramelow fra partiet Die Linke, som er partiet til de gamle DDR-kommunistene. Foto: reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

BERLIN (Dagbladet): Det gikk nok en støkk gjennom mange, da den ellers så åleglatte Angela Merkel for tre uker siden leverte en verbal breiside mot partiet «die Linke». Målingene viste at det da umiddelbart forestående valget i delstaten Thüringen kunne gi majoritet for en koalisjonsregjering mellom de Grønne, Sosialdemokratiet og die Linke. Landsmoderen advarte velgerne om at det her er snakk om folk som fortsatt lovpriser det østtyske undertrykkelsesregimet. Hakk i hæl, fulgte selveste forbundspresident Joachim Gauck, som — for sikkerhets skyld - stilte seg opp foran alteret i den symboltunge Gethsemanekirken i Berlin og fortalte fjernsynskameraene at die Linke utgjør samme røkla som SED i gamledager, og at ingen må være så naive at de tror på gammelkommunister som hevder at de har forlatt drømmen om proletariatets diktatur.  

KANSLEREN SELV ER DATTER av en østtysk pastor og presidenten var evangelisk prest i DDR — mens han som ble gjenstand for brodden i angrepene, er født og sosialisert i en vesttysk småby.  Så Bodo Ramelow repliserte at det var Angela Merkel — og ikke ham — som vokste opp med tillitsverv i den sosialistiske ungdomsorganisasjonen FDJ og at Merkel for øvrig gir inntrykk av at hun også i DDR var dyktig til å manøvrere uten å pådra seg store og små skrammer.  

NÅR DET GJALDT Joachim Gauck, ble han belært om at både ordvalg og kulisser tok seg mer enn dårlig ut, siden bannbullen kom fra alle tyskeres president — som på toppen av det hele er prest og sjelesørger. Så Bodo Ramelow — bekjennende protestant — følte seg personlig tråkket på. Avslutningsvis fikk Gauck invitasjon til Thüringen for «dialog» - men først etter at Bodo Ramelow i dag er valgt til delstatens ministerpresident.  

BRUDULJEN og brutaliteten i de kaldkrigerske utfallene handler selvsagt ikke om et fillevalg i en liten delstat, men en alvorlig borgerlig bekymring for at die Linke nå blir stuerene - og at «rød-rød-grønne» delstatsregjeringer kunne få velgerne til å stole på at trioen også er i stand til å regjere hele Forbundsrepublikken. Alle solemerker peker i retning av at Bodo Ramelow i dag greier å skrape sammen — et syltynt — flertall for å bli valgt av landdagen i Thüringen.  

MEDIENE HAR LETT med lys og lykter etter feilsteg i Ramelows egen biografi, uten at det er funnet spor av stasikontakter — eller sågar tvilsomme vennskap i Sovjetunionen.  Mannen var helt til for ni år siden gjenstand for tung overvåking fra den tyske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz - men da domstolene til slutt tvang opp arkivskuffene, viste det seg også der at han har et kritt hvitt rulleblad.    

IRONISK NOK var det ikonet Wolf Biermann som bikket over, da han under en Mur-minnestund skulle synge for Forbundsdagen — og benyttet anledningen til et heftig overfall på medlemmene av die Linkes gruppe.  Biermann kjente dem på lukta og visste at de fortsatt er like autoritære i hodene sine som den gangen de satt på makta i Øst-Tyskland. Konservative Frankfurter Allgemeine brakte etterpå en diger reportasje om de mange parlamentsmedlemmene som er for unge til å kunne beskyldes for selv den minste urett begått i DDR-staten. Om opprører og skald Biermann ikke har forstått at et par generasjoner av tyskere er lykkelig gjenforent?  

I DET SOSIALDEMOKRATISKE partiet SPD begynner venstresida å øyne en vei ut av ørkenvandringen som koalisjonspartner med Angela Merkel og hennes kristeligdemokrater.  Nå som overløper og arvefiende Oskar Lafontain (71) ikke lenger har innflytelse hos die Linke, er den verste hindringen egentlig borte.  Partiet selv har fått temmet de verste rabulistene — så vel i øst som i vest - og innholdsmessig skulle det ikke lenger være vanskelig å finne fram til en felles politisk plattform med SPD og grønne.  

FOR GAMMELKOMMUNISTENE demonstrerer med traktaten i Thüringen hvor langt de er blitt villige til å strekke seg for å få makt. Der står det svart på hvitt at DDR var en «urett-stat» og at ingen ønsker den tilbake. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling