Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Game of Thrones»:

De 15 mest rystende dødsfallene i «Game of Thrones»: - Dette er bare FOR bestialsk. Ferdig snakka

Her er hele lista.

TRONETID: Hva vil The Night King, og hvem ender opp på Jerntronen? Vi forbereder oss til avslutningen av «Game of Thrones». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne saken ble først publisert 28. august 2017.

Natt til mandag ble den foreløpig siste episoden i tv-serien «Game of Thrones», sluppet, og det er ventet at den seriesultne befolkningen må vente i opptil halvannet år på siste kapittel i sagaen om is og ild.

Selv om dette for mange vil bety en 18 måneder lang kollektiv og abstinenspreget depresjon med innslag av svettetokter, krampegråt og fosterstilling, kan man i det minste slappe av med at ingen av favorittkarakterene må bøte med livet i overskuelig framtid.

Forfatter George R. R. Martin, samt David Benioff og Dan Weiss som er hjernene bak tv-serien, er nemlig kjent for å la kjente og kjære karakterer, såvel som de verste antagonister, lide en fryktelig død i tide og utide.

I den anledning har vi forsøkt å plukke ut de femten mest rystende dødsscenene i «Game of Thrones» ut fra hvilke dødsfall det er mest smertefullt å være vitne til, mest ubehagelig for den avdøde og mest sjokkerende for seeren.

Dagbladets autoritet på alt som har med Westeros å gjøre, Marie Kleve, kommenterer også alle dødsfallene.

Spoilere? Ja. Massevis.

Bli med i diskusjonen i Facebook-gruppa «Tronetid: Dagbladets Game of Thrones-program»

 
Tronetid - Dagbladets «Game of Thrones»-program
Offentlig gruppe · 306 medlemmer
Bli medlem av gruppen
Endelig kommer avslutningen på en av tidenes største tv-suksesser. Følg avslutningen av «Game of Thrones» med oss i Dagbladet. Vi lover analyser, for...
 

15. Jory Cassel. Sesong 1 - Episode 5: «The Wolf and the Lion»

Dødsfallet til Ned Starks langhårete vaktsjef er neppe noe man hadde reagert nevneverdig på om det hadde skjedd nå, men etter fem fattige episoder ante man ennå ikke hva denne serien ville gjøre med våre forventninger til hvem og hva man kan ta livet av.

Nettopp derfor er bildet av Jaime Lannister som stikker en kniv i øyet på stakkars Jory noe som fortsatt henger ved, selv utallige menneskeliv og ett dragedødsfall senere.

- Denne scenen gjorde inntrykk, ikke bare fordi den var så brutal - på dette tidspunktet hadde vel de fleste skjønt at «Game of Thrones» ikke er en serie for de sarteste. Men den viste hvor uhyggelig naiv vår helt, Ned Stark, var i møte med mer garvede tronspillere. Stakkars Jorys død ble bokstavelig talt en øyeåpner, både for ham og for seerne.

15: Jory Cassel. Foto: HBO
15: Jory Cassel. Foto: HBO Vis mer

14. Grand Maester Pycelle. Sesong 6 - Episode 10: «The Winds of Winter»

Gode gamle Pycelle holdt seg lenge flytende og overlevde hovedstadens renkespill, men på tampen av sesong seks måtte også den knirkete og langskjeggete vismannen takke for seg.

I utgangspunktet er det de som har møtt et mer brutalt endelikt enn Pycelle, men stemningen, musikken og omgivelsene da Qyburn ser ham over skulderen og de små barna kommer ut av skyggene med knivene parat, framkaller fremdeles gåsehud.

Selv om halve hovedstaden kort tid etter går i lufta, er dette det enkeltdødsfallet som huskes best fra forrige sesongs finale.

- En ting er at «Game of Thrones» er full av grufulle barnedrap, men her får vi også et bestialsk drap utført av barn. Qyburns spurver er seriens svar på barnesoldater. Jeg vet ikke hva som føles verst. Kanskje vi må se dette som en passende hevn fra de små.

14: Grand Maester Pycelle. Foto: HBO
14: Grand Maester Pycelle. Foto: HBO Vis mer

13. Rodrik Cassel. Sesong 2 - Episode 6: «The Old Gods and The New»

Det er mange familier som har fått gjennomgå i løpet av de sju sesongene, men jammen er ikke familien Cassel høyt på lista over de som har hatt det kjipest.

Jory døde allerede i sesong én, og i den påfølgende sesongen er det onkel Rodrik sin tur.

Den stoiske og fåmælte Rodrik blir slept ut foran en liten forsamling etter at Theon erobret Winterfell, og sistnevnte henretter ham.

En ting er at Bran og Rickon blir vitne til at en mann de har kjent hele livet blir halshugget, men Theon kløner det også til. Etter fire sverdhugg må det fortsatt et spark til for å få fullført jobben.

- Det må være en av de verste måtene å bli henrettet på – av en klønete bøddel. Denne scenen var også viktig for Theons rollefigur. Den viste tilbake på scenen i aller første episode, der ned Stark henretter en avhopper fra The Night’s Watch, med et rent sverdhugg og en beskjed til guttene som så på om at de måtte gjøre møkkajobbene selv. Theon husker dette , men scenen viser at han har blitt det motsatte av Ned: Feig, svikefull og ynkelig.

13: Rodrik Cassel. Foto: HBO
13: Rodrik Cassel. Foto: HBO Vis mer

12. Shae. Sesong 4 - Episode 10: «The Children»

Vi stifter bekjentskap med den rappkjefta og tidvis irriterende prostituerte Shae allerede i sesong én, men på tampen av sesong fire er det også hennes tur.

Poetisk nok er det Tyrion selv som oppdager at hun har forrådt ham, og at hun nå ligger i senga til Pappa Lannister.

Ikke mindre poetisk er det at hun blir kvalt med et kjede med en gullhånd. Kanskje et lite frampek til Ed Sheerans mildt sagt kontroversielle gjesteopptreden denne sesongen, selv om sangen spilte en ganske annen rolle i bøkene:

«For hands of gold are always cold, but a woman's hands are warm»

- Denne scenen er ekstra hjerteskjærende fordi den gjør Tyrion til det monsteret som så mange tror han er, men som han tross alt ikke har vært før nå. Tilsvarende tror han at han har fått beviset på at hun har lurt og utnyttet ham hele tida, slik mange andre har ment. En dypt tragisk kjærlighetshistorie, med en utgang som virker nærmest skjebnebestemt.

12: Shae. Foto: HBO
12: Shae. Foto: HBO Vis mer

11. Ramsay Bolton. Sesong 6 - Episode 9: «Battle of the Bastards»

Mange av seriens dødsfall har vært sjokkerende, uventet og for seerne føltes urettferdige. At Ramsay Bolton til slutt må bite i det sure eplet hører ikke hjemme i den kategorien.

Etter å ha terrorisert, lemlestet, voldtatt, jaktet og drept alt i sin vei i flere sesonger, ble han omsider beseiret av Jon & co i Battle of the Bastards. Fastlenka i kennelen der han bare noen episoder tidligere tok livet av sin egen stemor og halvbror, er det Sansa som får æren av å gjøre det alle har hatt lyst til veldig lenge - gi ham en god dose egen medisin.

Scenen der Fido innvaderer intimsonen til sin tidligere herre og ser ham i øynene før de firbeinte gjør slutt på ham, er mørk, rå og brutal, men samtidig forstyrrende tilfredssillende.

La oss bare si at #PrayForRamsay aldri trendet på Twitter.

- Nok en scene der vi jubler for et bestialsk drap, før vi (kanskje) setter latteren i halsen når vi ser Sansa spasere vekk derfra. For hva sier denne brutale henrettelsen om hvem hun er på vei til å bli?

11: Ramsay Bolton. Foto: HBO
11: Ramsay Bolton. Foto: HBO Vis mer

10. Ellaria Sand og Tyene Sand. Sesong 7 - Episode 3: «The Queen's Justice»

Cersei har for lengst gjennomgått endringen fra usympatisk sitronfjes til fullblods monster når Euron serverer henne kvinnene som drepte datteren med et giftkyss.

Hun har hatt god tid på seg til å pønske ut en mest mulig jævlig død for fiendene, og viser at hun både har samme bestialske fantasi og syn på nåde som sin eldste (og heldigvis avdøde?) sønn.

Mor og datter bindes til hver sin vegg i fangehullet, akkurat så langt unna at de ikke når hverandre, og moren må ikke bare se datteren dø, men også følge med på forråtnelsesprosessen. IS kan gå og legge seg.

Indira Varmas fortvilte øyne i rollen som Ellaria, gjør scenen enda jævligere / mer minneverdig (stryk det som ikke passer med empatinivået ditt).

- Dette er en sitrende grufull drapsscene som fester seg til hjernebarken, særlig fordi det verste skjer utenfor kamera. Dessuten har den en viktig symbolsk betydning i serien, fordi den gjenspeiler et av de mest berømte drapene i «Game of Thrones»-historien: Da «den gale kongen» Aerys Targaryen drepte Rickard Stark ved å brenne ham levende, mens sønnen ble bundet fast akkurat utenfor rekkevidde, og kvalt mens han forsøkte å nå fram til ham. Cerseis drapsmetode understreker hvor mye hun har begynt å ligne på universets gærneste despot.

10: Ellaria og Tyene Sand. Foto: HBO
10: Ellaria og Tyene Sand. Foto: HBO Vis mer

9. Rickon Stark. Sesong 6 - Episode 9: «Battle of the Bastards»

Av Stark-barna er Rickon den som har fått minst tid på skjermen, men Ramsay sørget i alle fall for at hans siste øyeblikk ble noe vi kommer til å huske.

I et forsøk (som han strengt tatt lykkes med) på å provosere Jon, lar Ramsay Rickon løpe over sletta før den gjøres om til en blodig slagmark. Jon rir ham imøte, men idet han skal plukke ham opp, gjennombores gutten av en av Ramsays piler.

Vi tenner et lys for minstemann Stark, og heldigvis får drapsmannen en god dose karma i ansiktet (bokstavelig talt) en drøy halvtime etterpå.

- En av de mest hjerteskjærende drapsscenene, ikke minst fordi det skjer som følge av Jons feilsteg – som Sansa advarte ham mot kvelden før. Den viser at Sansa har lært seg spillet, mens Jon er naiv og godhjertet som Ned, og taper mot de mer kyniske spillerne.

9: Rickon Stark. Foto: HBO
9: Rickon Stark. Foto: HBO Vis mer

8. Meryn Trant. Sesong 5 - Episode 10: «Mother's Mercy»

Problemet med dem Arya dreper, er at seeren som regel heier på henne. Så lenge drapene oppleves som rettferdige, kan hun godt stikke sitt runde lille sverd rolig gjennom luftrør og arterier i halsen, og vi jubler. Et unntak er likevel Meryn Trant.

Ikke at vi har sympati med ham, han har tross alt akkurat pisket purunge jenter på et bordell. Men man må omtrent ha psykopatnivå som Arya for ikke å synes det er ubehagelig å se at kniven kjøres inn, først i ett øye og så i det andre.

Hun gir seg ikke før hun har stukket ham et par ganger til i brystet og i siden mens hun holder seierstale før hun kutter strupen hans.

Det er mye blod. Det er vel bare ett øyerelatert dødsfall som er drøyere.

- Denne scenen får, i likhet med så mange av de andre mest minneverdige drapsscenene i serien, ekstra tyngde av hva det sier om den som dreper. Lille Arya har blitt en voksen og skitskummel drapsmaskin.

8: Meryn Trant. Foto: HBO
8: Meryn Trant. Foto: HBO Vis mer

7. Navnløs fange. Sesong 2 - Episode 4: «Garden of Bones»

På lista over verste måter å dø på, rangerer at en rotte spiser seg gjennom innvollene dine ganske høyt.

Torturhuset Harrenhaal, der de underernærte fangene sitter lenket fast mens de venter på hvem som blir plukket ut hver dag, er det nærmeste man kommer helvete i serien.

Lyden av rottas romstering, mens vakta holder fakkelen på undersiden av bøtta slik at den tvinges i motsatt retning, er strengt tatt noe man bør spare seg selv for som TV-seer.

Navn har stakkaren heller ikke fått, så vi retter en medlidende tanke i retning den navnløse fyren som strengt tatt bare har som funksjon å vise oss hva som kan skje med Gendry når han blir valgt ut i neste scene.

- Dette er bare FOR bestialsk. Ferdig snakka.

7: Navnløs Fange. Foto: HBO
7: Navnløs Fange. Foto: HBO Vis mer

6. Viserys Targaryen. Sesong 1 - Episode 6: «A Golden Crown»

Hadde det ikke vært for Joffrey, Cersei og Ramsay hadde Viserys vært oppe og snust på en pallplassering i kåringa av kjipeste «Game of Thrones»-drittsekk.

Heldigvis / dessverre når han ikke helt opp, men hans tidlige død i den første sesongen er noe man ikke glemmer med det første.

Etter å stadig ha blitt galere og galere, renner det over for storebroren til Daenerys, og han truer både henne og hennes ufødte barn.

Dette faller (ikke overraskende) i dårlig jord hos Khal Drogo, som smelter ned gullbeltet sitt, før han omsider fullbyrder løftet han ga Viserys - en gullkrone.

Det metalliske klanget da tronarvingen går i bakken før rulleteksten, er det første av mange «det fortjente han»-øyeblikk.

- Dette er vel første gangen i serien vi får kjenne på den bitre følelsen av å juble for noens grufulle død. Hva sier det om oss som seere? Og hva sier Daenerys’ reaksjon om henne? Hva slags heltinne er hun egentlig? Der var den moralfilosofiske debatten i gang.

6: Viserys Targaryen. Foto: HBO
6: Viserys Targaryen. Foto: HBO Vis mer

5. Hodor / Wylis. Sesong 6 - Episode 5: «The Door»

Hodor bruker sine siste øyeblikk og krefter på å holde igjen døra, mens de ellers finmotorikkutfordrede zombiene kravler langs vegger og tak for å få tak i Bran og de andre.

Vi får plutselig innsikt i hvordan ulike tidsforløp kan blande seg i universet, når det avsløres hvorfor han kommuniserer såpass begrenset som han gjør. Mens serien tar seg friheter med noen skjebner, var dette et av punktene George R. R. Martin fortalte Weiss og Benioff om før den startet.

Dette dødsfallet måtte bli likt som i bøkene. Det er også det desidert tristeste. Ingen klarer heretter å be folk holde en dør uten å tenke på den snille kjempen som ofret seg.

- Fjorårets desidert sterkeste tv-seriescene, og «Game of Thrones» mest hjerteskjærende så langt, på grunn av hva den forteller oss om Hodors historie og ultimate offer. Og den viser hvor imponerende denne serien er når det gjelder å bygge opp karakterer og handlingstråder over lang, lang tid, og så bare: *Boom!*

5: Hodor / Wylis. Foto: HBO
5: Hodor / Wylis. Foto: HBO Vis mer

4. Catelyn Stark / Talisa Stark / Robb Stark. Sesong 3 - Episode 9: «The Rains of Castamere»

Dødsfall er en konstant i «Game of Thrones»-universet, og det skjer rett som det er at massevis av mennesker mister livet uten at det gjør nevneverdig inntrykk.

Lannister-hæren brennes av en drage, Stannis’ hær brennes av wildfire og «The Battle of the Bastards» ender med et fjell av døde kropper. Men det er likevel mer rystende for den jevne TV-seer å se folk vi liker bli slaktet en etter en, fanget i en felle mens de trodde de var beskyttet av gjestfrihetsregler.

Gravide Talisa knivstikkes i magen. Robb blir pilblink, mens moren ser på. Det topper seg når musikken stopper, og Catelyn innser at alt er tapt. Som om ikke det var nok kommer en av Freyene og kutter strupen hennes, før rulleteksten tar over.

Det blir heller ikke bedre av at forræderne kapper av hodet på Robbs Straks trofaste ulv Grey Wind og fester det til «Kongen i Nords» lemlestede kropp.

- Denne scenen var på mange måter et ekko av drapet på Ned Stark i første sesong. Det skulle ikke gå an, verken i Westeros-universet (de var beskyttet av gjestfrihetsnormen) eller i en tv-serie (dette var TRE av våre hovedpersoner, for svingende). Sjokk, vantro og smerte. Vi lærte visst ikke nok av det som skjedde med Ned. Nå har vi lært.

4. The Red Wedding. Foto: HBO
4. The Red Wedding. Foto: HBO Vis mer

3. Ned Stark. Sesong 1 - Episode 9: «Baelor»

The first cut is the deepest. Det var med Ned Stark serien fikk ryktet sitt som serien der folk man bryr seg om blir drept.

Selve halshuggingen er sikkert noe av det mindre smertefulle man kan oppleve i dette galleriet av gørr og stadig mer utspekulerte torturmetoder. Lyden av sverd gjennom kjøtt, og så fugler som letter, er langt mindre brutalt enn mye annet vi har måttet slite oss gjennom.

Men her slås det fast en gang for alle at de gjennomført gode lever utrygt i Westeros. Vi setter pris på at Sean Bean fikk spille en litt bedre fyr etter Boromir, men savner ham fortsatt.

- Åh, hvor mye har ikke denne scenen hatt å si både for serien og ja, for moderne tv-seriers utvikling? All men must die, og heltene vil aldri mer være trygge.

3: Ned Stark. Foto: HBO
3: Ned Stark. Foto: HBO Vis mer

2. Oberyn Martell. Sesong 4 - Episode 8: «The Mountain and the Viper»

«Game of Thrones» maler ofte scener og scenarier i gråtoner. Tidvis er det uklart hvem man heier på, og det er lett å få sympati med folk på begge sider av konflikten. Slik er det ikke under tvekampen mellom Gregor «The Mountain» Clegane og Martell.

Følelsen av forventning, spenning og ekstase etter hvert som duellen tipper i Oberyns favør, er blant seriens høydepunkter. Desto større er frustrasjonen da prinsen fra Dorne er litt for opptatt av å provosere sin motstander etter å ha fått ham i bakken, og fortvilelsen da verdens minst sympatiske fjell av et menneske knuser hodet hans som en overmoden melon.

Fet fyr denne elegante og seksuelt frigjorte Oberyn. Kjipt at det skulle ende slik.

- Bare det at det innebærer dødsdommen til Tyrion, gjør drapet på Oberyn fælt. Dessuten hadde han rukket å bli en stor fanfavoritt, i løpet av få episoder. Slik sett fortjente han en episk avslutning. Scenen følger også «Game of Thrones»-normen, der den rettferdige (han ville hevne det fæle drapet på søsteren) taper for den brutale, og der det absolutt dummeste du kan gjøre er å undervurdere motstanderen din. Eller tro at du har vunnet før du faktisk har det. Men at det skulle bli så gjennomtrengende grotesk, kunne vel ingen ha forestilt seg.

2: Oberyn Martell. Foto: HBO
2: Oberyn Martell. Foto: HBO Vis mer

1. Shireen Baratheon. Sesong 5 - Episode 9: «The Dance of Dragons»

Et uskyldig barn som roper på foreldrene sine mens hun blir brent på et bål for å ofres for hærens krigslykke. Selv ikke George R. R. Martin klarte å fantasere fram noe så grusomt, men serieskaperne syntes tydeligvis det var for lite total jævelskap i serien.

Moren skjønner litt for seint at man faktisk ikke brenner barna sine, og vaktene vrir seg når prestinnen Melisandre tenner bålet.

Hylene og stillheten etterpå. Davos kommer aldri over det. Ikke vi heller.

- Av alle barnedrapene i serien er dette det desidert mest grufulle. Det er nesten ikke mulig å se på, og hardt å forsvare nødvendigheten av noe så grotesk. Men unge jenter har tross alt blitt brent på bål mange ganger opp gjennom historien, også i den virkelige verden. Og i «Game of Thrones» viser scenen hvor ekstremt blindt ekteparet Baratheon tror på prestinnen og (den feiltolkede) profetien sin. Religion er makt, og profetier skal behandles med varsomhet, også i «Game of Thrones».

1: Shireen Baratheon. Foto: HBO
1: Shireen Baratheon. Foto: HBO Vis mer

Ikke nevnt, men ikke glemt

Strengt tatt er noen av de aller verste scenene de man ikke har sett i serien ennå, men som finnes i bøkene. Som da Gregor Clegane dreper den lille sønnen til Elia Martell og Rhaegar Targaryen ved å knuse hodet hans mot veggen, før han voldtar Elia med Aegons blod og hjernemasse på hendene. Han knuser naturligvis også hodet hennes.

Vi kan også bare spekulere i hvordan Benioff og Weiss hadde portrettert scenen hvor Rickard og Brandon Stark ble drept i tronsalen av den gale kongen Aerys. Førstnevnte ble brent levende, mens sistnevnte ble kvalt i et forsøk på å redde sin far.

Det er også en rekke andre som fort kunne blitt med på lista. Både Joffrey, far og sønn Tarly, hele gjengen i Sept of Baelor, Ros og Daisy, Walda Bolton med sin sønn, Lysa Arryn, Jeor Mormont, Mance Rayder, Walder Frey, Petyr Baelish og Tywin Lannister er gode kandidater.

Det er heller ikke til å stikke under stol at det er flere dødsfall i dyreriket som har satt sine spor. Av ulvene til Stark-barna er det bare Ghost og Nymeria som lever, og at Viserion (dragen til Daenerys) døde i forrige episode, er fortsatt et åpent sår for mange.

I tillegg fortjener hesten til Gregor Clegane i første sesong en liten shoutout etter å ha blitt halshogd for å la kjønnsdriftene ta overhånd, samt kjempen Wun Wun som hjalp Jon med å gjeninnta Winterfell.

Det er også et par grensetilfeller her (Les: Jon Snow og Gregor Clegane), men med tanke på at de fortsatt holder det gående på et vis, unngår de lista.

THE NIGHT KING: Ett av de største spørsmålene før den åttende og siste sesongen av «Game of Thrones», er hva The Night King egentlig vil. Dette øyeblikket fra sesong sju, har fått fansen til å spekulere. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!