Digital omsorg: Skien satser på digital teknologi innen helse og omsorg, skriver Hedda Foss Five. Foto: Kvinne med trygghetsalarm. © Svein Erik Dahl / Samfoto
Digital omsorg: Skien satser på digital teknologi innen helse og omsorg, skriver Hedda Foss Five. Foto: Kvinne med trygghetsalarm. © Svein Erik Dahl / SamfotoVis mer

De aller fleste har lyst til å bo hjemme så lenge som mulig

Da er det viktig at man føler seg trygg i hjemmet.

Meninger

Formålet med digital helse har vært at innbyggerne skal kunne bo i eget hjem så lenge som mulig. Men det nye Lyngbakken bo- og behandlingssenter har også blitt en stor suksess, der ansatte, pårørende og beboere har funnet fram til enighet om en modell med varslingssystemer og sporingsteknologi. Dette har vært en milepæl for Skien, som har vakt både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Det har vært en utfordring å ta dette steget - tørre å tenke moderne, være villige til å satse teknologisk. Målet har selvfølgelig vært å forbedre både livskvalitet og trygghet for innbyggerne.

Skien Arbeiderparti har programfestet «Den gode alderdommen». De aller fleste ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, og da er det viktig at man føler seg trygg i hjemmet. Som en del av dette målet har det vært viktig at vi skal ha tilstrekkelige plasser til avlastning for de pårørende. Derfor satser vi på ny velferds- og helseteknologi, både på institusjonene og i hjemmet. Den individuelle opplæringen og tilpasningen for både bruker og pårørende har vært viktig i arbeidet med digital helse.

Helse- og velferdsteknologi har naturligvis noen utfordringer. For oss i Skien Arbeiderparti er det viktig at teknologien er brukervennlig og trygger den enkeltes rettssikkerhet. Vi vil at ordningene skal understøtte og forsterke brukernes trygghet, sikkerhet og livskvalitet. Eksempler på den nye helseteknologien er mange, og løsningene vil stadig bli utviklet og forbedret. I Skien har vi prøvd ut trygghetspakker som GPS, dørsensorer, vanntåkeanlegg, mobil trygghetsalarm, elektroniske dørlåser, fallvarsling og fallforebygging.

For å bli bedre på digital helse spiller vi aktivt på lag med Grenlands innovative næringsliv innen nettopp digitale løsninger og nye brukertiltak innen helseteknologi. Det viser seg at helseteknologi er blitt et betydelig næringsfelt og forskningsområde, der vi samarbeider tett med både bedrifter og forsknings- og høgskolemiljøet. Sammen vil vi gjøre Skien til en smart og trygg by!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.