MAKTENS TRIO: Fredag førstkommende ville Jens Christian hauge ha rundet 100 år. Gudleiv Forr mener vi hadde trengt en slik politisk strateg i dagens norske politiske klima. Her et bilde fra da Haakon Lie feiret sin 80-årsdag Jens Christian Hauge (t.v.) sammen med tidligere statsminister Einar Gerhardsen (midten) og tidligere partisekretær Haakon Lie (Ap). Hauge forlangte at både Einar Gerhardsen og Haakon Lie - som i mange år var bitre fiender - måtte akseptere at han var venner med begge to.
MAKTENS TRIO: Fredag førstkommende ville Jens Christian hauge ha rundet 100 år. Gudleiv Forr mener vi hadde trengt en slik politisk strateg i dagens norske politiske klima. Her et bilde fra da Haakon Lie feiret sin 80-årsdag Jens Christian Hauge (t.v.) sammen med tidligere statsminister Einar Gerhardsen (midten) og tidligere partisekretær Haakon Lie (Ap). Hauge forlangte at både Einar Gerhardsen og Haakon Lie - som i mange år var bitre fiender - måtte akseptere at han var venner med begge to.Vis mer

«De aller fleste syntes han var autoritær, arrogant og alt for mektig for et lite land som vårt»

Fredag ville Jens Christian Hauge ha fylt 100 år. Hans like kunne vi ha trengt i dag, skriver Gudleiv Forr.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det fins to distinkt atskilte typer samfunnsledere; de som er forlenget med myndighet i formelle posisjoner, og de som står fram som ledertyper i kraft av seg selv.

Den første typen forsvinner gjerne fra scenen når de er ute av den formelle posisjonen. De andre er ustoppelig på scenekanten fram til sin død.

Kombinererer lederskap

Men det fins også noen få som greier å kombinere de to hovedtyper av lederskap. I norsk kontekst og i nyere tid gjelder det i hvert fall Jens Christian Hauge.

Hans formelle posisjoner er i seg selv av det uvanlige slaget: Som 27-åring ble han i 1942 utpekt som leder for den militære motstandsorganisasjonen Milorg, og etter krigen ble han ved to anledninger, første gang som 30-åring i 1945 medlem av regjeringen Gerhardsen uten å ha gått den obligatoriske veien om langvarig partimedlemskap.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn