ANONYM: «Unseen Al Gore» ble degradert  til visning en anonym ettermiddag i landsmøteuka for demokratenes presidentkandidat Al Gore. FOTO: NTB SCANPIX
ANONYM: «Unseen Al Gore» ble degradert til visning en anonym ettermiddag i landsmøteuka for demokratenes presidentkandidat Al Gore. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

De amerikanske partienes landsmøter de to neste ukene vil by på unntak fra normalen

Sjelen skal på det store lerretet. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Når mørket senker seg og den store skjermen inne i landsmøtelokalet lyser opp, er det som om de store bildene og de varme stemmene forsøker å få oss til å nullstille alt vi vet om presidentkandidatene. Visningen av de biografiske filmene om demokratenes og republikanernes utvalgte er et ritual i ritualet, det siste opptrinnet før hovedpersonen selv slippes ut på scenen og mottar delegatenes hyllest.

For en stakket stund har kandidatene kontroll over presentasjonen av seg selv. Historien om det nærmest skjebnebestemte i deres liv som folkets tjenere bygges opp i filmen, så det kan bankes på plass i den store talen som følger.

Det er selvsagt for seint for kandidatene å begynne sitt forhold til velgerne på nytt, i år mer enn noen gang, men noen bedre mulighet melder seg ikke til å skubbe og trekke i sannhetene fra nominasjonskampen. Viktigst er det å skape et direkte bånd fra kandidatens til velgerens hjerte, en opplevelse av intimitet der den enkelte får se den kommende presidentens egentlige jeg. Bare slik kan tillit etableres mellom den som gir og den som får fullmakt til å styre. Tilliten kunne hvilt på kandidatens forpliktelse til sitt parti, men det er mer enn et halvt og kanskje et helt århundre siden partiene hadde en slik styrke i USA.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn