DEBATT

De amerikanske soldatene på Værnes er et tydelig signal til Moskva

Samtidig er utstasjoneringen av de 330 marinesoldatene en erkjennelse av at at Norge ikke lenger har et troverdig territorielt forsvar.

KALD RESPONS: Et amerikansk AH-1W Super Cobra-helikopter på Værnes under øvelsen Cold Response 22. februar i år. Fra januar skal 330 amerikanske marinesoldater være stasjonert på Værnes. Foto: Cpl. Dalton A. Precht/U.S. Marine Corps
KALD RESPONS: Et amerikansk AH-1W Super Cobra-helikopter på Værnes under øvelsen Cold Response 22. februar i år. Fra januar skal 330 amerikanske marinesoldater være stasjonert på Værnes. Foto: Cpl. Dalton A. Precht/U.S. Marine Corps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I oktober i år kunne forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fortelle at 330 amerikanske soldater fra U.S. Marine Corps fra januar 2017 skal være stasjonert på Værnes, på rotasjonsbasis, for å trene og øve i Norge.

Enkelte kritikere har ment at utstasjoneringen, på rotasjonsbasis, av 330 amerikanske marinesoldater på Værnes, er et brudd på norsk basepolitikk. Det er det ikke grunnlag for å hevde. Basepolitikken er selvpålagt. Det ingen andre enn norske myndigheter som avgjør hvordan den til enhver tid skal tolkes. Og når forsvarsministeren uttaler at utstasjoneringen ikke er i strid med norsk basepolitikk, så er den pr. definisjon ikke det.

Derimot er det grunn til å hevde at utstasjoneringen er uttrykk for en klar endring av norsk sikkerhetspolitikk i retning av større vekt på avskrekking, og større avhengighet av tidlig alliert støtte i forsvaret av Norge. Utstasjoneringen er også uttrykk for at grunnlaget for norsk basepolitikk har forvitret.

330 marinesoldater utgjør ingen trussel mot Russland. Men bak de 330 står det mektige USA. At de er permanent til stede på norsk jord, rotasjon eller ikke, er et tydelig og konkret signal til Moskva om at dersom Norge blir angrepet, vil amerikanske soldater, og dermed også USA, være involvert fra dag én. Den avskrekkende virkningen av utstasjoneringen står derfor ikke på noen måte i forhold til det beskjedne antall soldater. Den er mye større.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer