De andre smak

Klok komikk om gruppepress.

Det er et Woody Allensk preg over denne underfundige, varme franske komedien.

«De andres smak» tar skrått og treffsikkert for seg de konvensjoner vi legger på oss selv i det sosiale livet, hvordan vi styres av andres oppfatninger og etter enkle kriterier båssetter dem med litt andre interesser enn oss selv.

Således blir fabrikkeieren Castellas (Jean-Pierre Bacri) manglende kjennskap til Ibsen helt katastrofal for hans forhold til Clara (Anne Alvaro), skuespiller og mannens engelsklærer. I en vittig scene gjøres han uforstående narr av av damens kunstnervenner, som ondsinnet samtaler om Ibsens uslåelige komedie «Et dukkehjem».

En rekke umake forbindelser innledes og avsluttes i Agnhs Jaouis regidebut, nå Oscar-nominert til beste fremmedspråklige film. Uten nervøs sjelegransking leverer hun en like presis sosial studie og satire som en Allen på sitt beste - med evne til å se komikk i hverdagslige småting og observante betraktninger av vanlige menneskers atferd.

Gjenkjennelsesfaktoren burde være høy i denne lune, omsorgsfulle filmen framført av velspillende franskmenn. De er ikke forutsigbare, ikke en gang sentimentale. De bør sees.