Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

De andres solnedganger

Jeg bryr meg ikke om Frue. Det trenger ikke du heller.

PÅGÅENDE DISKUSJON: «Vi tilhører alle ulike grupper, og innad i gruppene foregår det stadige forhandlinger om hva slags atferd som er innafor, og hva slags som ikke er det», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅGÅENDE DISKUSJON: «Vi tilhører alle ulike grupper, og innad i gruppene foregår det stadige forhandlinger om hva slags atferd som er innafor, og hva slags som ikke er det», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Hvis du vil lage trutmunnfjes, kan du godt det. Jeg syns du ser finere ut uten den pornomunnen på. Men det er liten grunn til at verken du og jeg skal la de andre bestemme altfor mye om hvordan vi skal holde fjesene våre på bilder, når vi skal få vise fram den magen vi er så stolt av, hva vi skal poste på Facebook, hva slags jakker vi får kjøpe til barna våre.

Organisasjon Unghjelp, angivelig bare bestående av ungdom selv, hjelper annen ungdom med psykiske lidelser. Unghjelp vil at vi skal: Vise fram livet slik det faktisk er, ikke slik det framstår gjennom et filter. Det er altfor mange solnedganger og gode middager på Facebook, sier de. Folk blir misfornøyde med livene sine av sånt. Tynn-bloggeren Frue viste fram bikinien fire dager etter fødsel. Noen sa at det er blitt vanlig å kjøpe dyre gåsejakker også til barna nå. Så begynte folk å poste andefjes i protest mot andefjes, og i håp om at grunnleggeren av Facebook skulle se dem.Se meg! sier vi alle sammen. Elsk meg. Se at jeg er klok. Si at jeg er klok. Ta bort det som gjør vondt.

Unghjelp vil ha et sannere bilde av det som er meg. Men jeg surrer rundt og mister identitetens faste kjerne av syne rett som det. Jeg står opp om morgenen og pusser og grer og kler, og allerede der har jeg forlatt det man kunne forestille seg er mitt egentlige jeg. Jeg har tatt på meg en identitet og den glir jeg ut og inn av og forhandler med i løpet av dagen, ettersom jeg blir sulten-sur og nebbete, snakker med en venn, snakker på et møte, er alene, slutt å henge deg opp i bagateller som ikke angår deg. Slutt å henge deg opp i bagateller som angår deg, reforhandler. Slutt å være så selvkritisk. Spis. Sånn kan vi holde på.Mennesket lever ikke av enkle forestillinger alene, sier jeg til meg selv, og drikker og spiser altfor mye, tar bilde av maten og magen, er stolt av alt sammen, slenger på en solnedgang og går og legger meg mens jeg hyller det perfekte ved en stigende rus.

Den som er sliten av alt sammen, den som er i en sånn tilstand at den ikke får til annet enn å fornekte gleden, solnedganger, oppganger også, hunder og katter, andre menneskers omtanke. Hun sier kanskje: Nei Takk, holder opp en flat hånd, orker ikke merke det livet har å by på. Det er for mye av noe annet.Men det er ikke bare ungdom som hjelper annen ungdom med psykiske lidelser som klager over gladbilder på Facebook. Det er en ganske vanlig måte å ville vise fram vett på. Den heldigere grisen som bare er sulten-sur og muggen. Se hva de toskene deler på Facebook, i dag igjen, et glass rødt på balkongen i Sør-Frankrike, bare tær på strand, en kake bakt, en baby lagd, en kjæreste fått og så en topptur.

Det er klart vi
skal snakke om det. Andres solnedganger er kjedelige. Men de er også et rørende uttrykk for det trykket fotografen kjente for bringa da hun så den. Bildet hun tok viser oss ønsket hun hadde om å holde fast dette øyeblikket, denne deilige følelsen, for seg selv. Og et ønske om å dele øyeblikket og de fine fargene med deg, med meg. Se hva jeg så! sier hun til oss i strømmen på Instagram, er det ikke fint, blir ikke du også glad av å se på denne himmelens gave som jeg gir deg?Men nei, jeg har min egen himmel, min egen søte hund. Jeg blir likevel glad for at vi er i verden sammen og du prøver å peke på noe fint til meg.

Alle pattedyr ordner seg med sosiale bånd til andre. Det er på sin plass at det er sånn med deg også. Sosiale bånd får meg til å ta bilde av meg selv med trutmunn, eller andre rare ting. Vi tilhører alle ulike grupper, og innad i gruppene foregår det stadige forhandlinger om hva slags atferd som er innafor, og hva slags som ikke er det. Det ene dagen er trutmunn fint, den neste er det smal-leppene som kan kneise med nakken. Hvor mye skryt kommer vi unna med på Facebook hvis det er presentert på den riktige måten? Eller hva med den tilfeldige bemerkningen i kantina? Er det greit om jeg kommer på seinvakt og sier: Jess! I morges kom jeg meg ut av huset og til gymmen før jobb? Vi er kanskje menn, fedre, stipendiater. Kan vi da sutre i naturmagasinet Harvest? Er det innafor? Er svette i naturen, mannens duckface?

Hva viser vi hverandre av hvordan livet er? Jeg er uregelmessig intelligent. Jeg skulle ønske jeg ikke gråt så lett. Det må være godt å ha en egen penis. Jeg kan tenke meg at det kjennes godt ut. Jeg er ikke sikker på om jeg vet hva kjærlighet er. Jeg blir nesten alltid gladere av å drikke alkohol. Jeg vil se de fleste steder en gang til men også dra til nye steder. De få gangene det har skjedd katastrofer i livet mitt medisinerer jeg meg med spektakulære nyhetssaker. Jeg foretrekker de som oppdateres ofte og som er utrolige. Sorg er lengsel etter noe som er borte. Jeg vil ha alt jeg hadde tilbake, og mer til. Akvariet jeg hadde som barn luktet råttent fordi jeg skiftet vann sjelden. Av og til tok jeg steinene ut og vasket av belegget. Noen ganger lukter det sånn av noe i munnen min.

Jeg skulle ønske jeg kunne finne ordene lettere. Jeg skulle ønske jeg kunne tenke bedre. Jeg er lat. Jeg er redd. Alle mennesker er redde for noe de ikke tør si eller tenke. Når jeg oppfatter noens irritasjon blir jeg liten, selv om irritasjonen er urimelig og jeg forstår det også. Noen ganger skulle jeg ønske hunden min var død allerede, så var jeg ferdig med det. Noen ganger skulle jeg ønske jeg var død allerede, så var jeg ferdig med det. Kroppen min kunne vært penere, men jeg håper virkelig den skal fortsette å leve lenge enda. Jeg er grådig. Alle familier har store hemmeligheter, de som har gåsejakker også.