DEBATT

De andres solnedganger

Jeg bryr meg ikke om Frue. Det trenger ikke du heller.

PÅGÅENDE DISKUSJON: «Vi tilhører alle ulike grupper, og innad i gruppene foregår det stadige forhandlinger om hva slags atferd som er innafor, og hva slags som ikke er det», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅGÅENDE DISKUSJON: «Vi tilhører alle ulike grupper, og innad i gruppene foregår det stadige forhandlinger om hva slags atferd som er innafor, og hva slags som ikke er det», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du vil lage trutmunnfjes, kan du godt det. Jeg syns du ser finere ut uten den pornomunnen på. Men det er liten grunn til at verken du og jeg skal la de andre bestemme altfor mye om hvordan vi skal holde fjesene våre på bilder, når vi skal få vise fram den magen vi er så stolt av, hva vi skal poste på Facebook, hva slags jakker vi får kjøpe til barna våre.

Organisasjon Unghjelp, angivelig bare bestående av ungdom selv, hjelper annen ungdom med psykiske lidelser. Unghjelp vil at vi skal: Vise fram livet slik det faktisk er, ikke slik det framstår gjennom et filter. Det er altfor mange solnedganger og gode middager på Facebook, sier de. Folk blir misfornøyde med livene sine av sånt. Tynn-bloggeren Frue viste fram bikinien fire dager etter fødsel. Noen sa at det er blitt vanlig å kjøpe dyre gåsejakker også til barna nå. Så begynte folk å poste andefjes i protest mot andefjes, og i håp om at grunnleggeren av Facebook skulle se dem.Se meg! sier vi alle sammen. Elsk meg. Se at jeg er klok. Si at jeg er klok. Ta bort det som gjør vondt.

Unghjelp vil ha et sannere bilde av det som er meg. Men jeg surrer rundt og mister identitetens faste kjerne av syne rett som det. Jeg står opp om morgenen og pusser og grer og kler, og allerede der har jeg forlatt det man kunne forestille seg er mitt egentlige jeg. Jeg har tatt på meg en identitet og den glir jeg ut og inn av og forhandler med i løpet av dagen, ettersom jeg blir sulten-sur og nebbete, snakker med en venn, snakker på et møte, er alene, slutt å henge deg opp i bagateller som ikke angår deg. Slutt å henge deg opp i bagateller som angår deg, reforhandler. Slutt å være så selvkritisk. Spis. Sånn kan vi holde på.Mennesket lever ikke av enkle forestillinger alene, sier jeg til meg selv, og drikker og spiser altfor mye, tar bilde av maten og magen, er stolt av alt sammen, slenger på en solnedgang og går og legger meg mens jeg hyller det perfekte ved en stigende rus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer