Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- De anmelder meg, ikke det jeg gjør

Unni Askelands kongebilder slaktes av kunstekspert.

PROBLEMATISK: Ari Behn synes Unni Askelands portretter av kongefamilien er problematiske. I bakgrunnen de kontroversielle bildene av Kong Harald, dronning Sonja, kornprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
PROBLEMATISK: Ari Behn synes Unni Askelands portretter av kongefamilien er problematiske. I bakgrunnen de kontroversielle bildene av Kong Harald, dronning Sonja, kornprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

LILLEHAMMER/OSLO (Dagbladet): I går åpnet Litteraturfestivalen på Lillehammer med kunstprosjektet «AU!». Ari Behn og Unni Askeland har samarbeidet om prosjektet, der Askeland har laget bilder basert på Behns upubliserte dikt.

Noen av disse bildene er portretter av Ari Behns svigerfamilie, inkludert kong Harald og dronning Sonja. Dette har fått Behn til å reagere på bestevenninnas kongekunst. Han kaller den «problematisk».

- Depressivt
Nå blir Askeland også slaktet av kunsteksperter. Kunstkritiker og kunstskribent Erlend Hammer mener prosjektet er lite interessant.
- Det er lite her som ikke tidligere er gjort på en kunstfaglig interessant måte av folk som Andy Warhol. At Unni Askeland gjør dette i 2011, er vel omtrent like interessant som at en depressiv førskolestudent gjør et eksistensialistisk maleri inspirert av Edvard Munch, sier Hammer til Dagbladet.

Han mener Askeland driver med en type kunst som befinner seg helt på kanten av det som kan kalles konseptuell kunst.
- Askeland har, sammen med kunstnere som Morten Viskum og Sand-brødrene, sitt eget lille kretsløp som egentlig er helt på siden av hva folk i det kunstfeltet egentlig jobber med. Det er helt greit, men det har lite med kunst å gjøre, sier Hammer.

- Ikke særlig pent
Kongeekspert Carl-Erik Grimstad, som tidligere har vært i konflikt med Ari Behn, er sikker på at bildene vil skape debatt.

- Jeg har stor sans for kunsten til Unni Askeland ut ifra et amatørsynspunkt, men det kommer helt sikkert til å bli debatt rundt disse bildene. På mange måter likner de kongefamilien, men framstiller dem ikke særlig pent — bortsett fra portrettet av Mette-Marit, sier han.
Han har mer problemer med Behns diktning, som er opphavet til portrettene.

- Jeg synes det er ganske problematisk at Ari Behn har diktet om kongefamilien. Det er litt absurd at han dikter om kongefamilien med den posisjonen han har. Det skal bli spennende å få rede på hva slags klarsignal han har fått av dem rundt seg til å gjøre dette. Selv om han ikke navngir svigerfamilien i diktene, blir det bare for dumt om han skal prøve å nekte for at de ikke er ment å handle om dem, sier Grimstad.

Forventet slakt
Dagbladet møtte Unni Askeland og Ari Behn omgitt av de 20 bildene en halv time før dørene åpnet i Galleri Zink på Lillehammer.
- Hva slags mottakelse tror du utstillingen vil få?

- Kunsten må være farlig for å være interessant. Jeg har skrevet om døden og livet i offentligheten. Det har vært en lang prosess for meg å lære den rollen, og jeg blir aldri komfortabel med den. Jeg tror folk ser forbi det. Og apropos anmelderi. De anmelder hele tida meg, og ikke det jeg gjør, sier Behn.

- Dette er bilder av kongefamilien, som mange anser som vår nasjonalskatt. Hva sier du til en eventuell slakt?

- Det kommer det helt sikkert til å bli. Det ser man på nettsaker, alle får et etterslep av kommentarer. Det er slik offentligheten er blitt.  Det ville nettet. Alle får anledning til å si sin mening, sier Behn.

Forventet slakt
De besøkende på galleriet roste de to kunstnerne, og Askeland er glad hun «turte» å lage bildene.

Når Dagbladet viser henne kritikken fra Erlend Hammer, blir hun ikke overrasket.

- Jeg forventer slakt. Jeg kunne tjent meg rik på det. Jeg tenker at Hammer ikke sier noen ting. Jeg lar meg ikke provosere. Kritikeren burde ha vært i rommet, sier Askeland.

Hun og Behn har kjent hverandre i en årrekke. Tidligere denne uka sa Behn at det var problematisk at Askeland hadde valgt å portrettere kongefamiliens medlemmer på seks av bildene. Den samme oppfatningen hadde han da han så bildene på veggen.

SVOGER: Ari Behns svoger, kronprins Haakon, er blant dem som er portrettert i utstillingen.
Foto: Lars Eivind Bones
SVOGER: Ari Behns svoger, kronprins Haakon, er blant dem som er portrettert i utstillingen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

På spørsmål om han er fornøyd med utstillingen, svarer Behn slik:

- Fornøyd? Jeg kan ikke fordra det ordet. Jeg synes dette er en hårfin balansegang på slak line.

Han omtalte i går vennskapet som «så nært man kan komme et ekteskap», samtidig som han uttrykte at utstillingen var vanskelig for ham.

- Gått for langt
- Unni er en venn, og jeg er veldig trygg på henne. Men hun har gått for langt, jeg kjenner det. Samtidig kan jeg ikke sensurere henne. Jeg ser strategien hennes. Det er litt «in your face», sier Behn.

Både Askeland og Behn virket sterkt berørt av bildene, samtidig som begge bedyrer at kunstsamarbeidet ikke har gått ut over vennskapet. Behn hadde problemer med å plukke ut bildet han liker best fordi det hele er «veldig nært», og peker ut de som henger på veggen med hans tekst som bakgrunn, som de meste interessante.

Med skjelvende stemme sier Askeland til Dagbladet:   

- Selv om han sier «au», hadde han sjansen til å dra bildene ut. Selvfølgelig kunne han fjernet dem fra utstillingen. At han ikke gjorde det, ser jeg på som en godkjennelse, sier Askeland, som ikke føler hun har gått for langt.

ARI PÅ BEGGEN:  To bilder av Ari Behn som Unni Askeland har laget. De henger nå på Galleri Zink.
ARI PÅ BEGGEN: To bilder av Ari Behn som Unni Askeland har laget. De henger nå på Galleri Zink. Vis mer
Unni Askeland sin utstilling til Litteraturfestivalen på Lillehammer. Galleri Zink.
Unni Askeland sin utstilling til Litteraturfestivalen på Lillehammer. Galleri Zink. Vis mer