<strong>VERDENSREKORD:</strong> Norge har verdensrekord i antall døde av PMMA – et giftig stoff som blir solgt for å være MDMA (ecstasy). De som døde visste ikke verken innhold eller styrke, men siden de gjorde noe ulovlig, fortjente de kanskje heller ikke trygge varer, skriver artikkelforfatteren.Foto: NTB scanpix
VERDENSREKORD: Norge har verdensrekord i antall døde av PMMA – et giftig stoff som blir solgt for å være MDMA (ecstasy). De som døde visste ikke verken innhold eller styrke, men siden de gjorde noe ulovlig, fortjente de kanskje heller ikke trygge varer, skriver artikkelforfatteren.Foto: NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Ruspolitikk:

De av oss som ikke fortjener trygghet

Politiets advarsel mot kjøp av illegal alkohol får en til å tenke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne denne uken melde om at flere tusen nordmenn er medlem av Facebook-grupper der folk selger ulovlig alkohol.

Kommunikasjonsrådgiver Silje Daugstad i Oslo-politiet advarte mot å handle der, for man har «ingen garantier for det produktet man kjøper og vet heller ikke om innholdet kan være farlig».

Det får en til å tenke på dem som bruker ulovlige stoffer. Norge har verdensrekord i antall døde av PMMA – et giftig stoff som blir solgt for å være MDMA (ecstasy). De som døde visste ikke verken innhold eller styrke, men siden de gjorde noe ulovlig, fortjente de kanskje heller ikke trygge varer?

Særlig i USA ser man at kriminelle spriter opp illegale varer med det syntetiske stoffet fentanyl. Det har også begynt å komme til Norge. Det er et stoff som er ekstremt lett å feildosere, og man har en epidemi av overdosedødsfall på grunn av det. Men brukerne av stoff på gata har vel heller ikke fortjent å være trygge på hva de inntar?

I en park i Connecticut i USA, fant man nylig 90 personer som hadde tatt overdose av den syntetiske cannabisetterligningen K2. Også i Norge har vi hatt dødsfall av syntetisk cannabis.

Politiet forteller dessuten at cannabis (hasj og marihuana) kommer i stadig sterkere varianter, med mer av det psykoseutløsende stoffet THC, og mindre av det antipsykotiske stoffet CBD. Når man har begge deler er trolig cannabis tryggere. Men fortjener egentlig cannabisbrukere å få visshet om hva de inntar?

Det er jo lett å tenke nei, for det de gjør er ulovlig. Men så vet man jo at forbudet er innført nettopp for å beskytte helsen til folk. Det får en til å begynne å tenke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer