Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- De bare fniser, jo!

Dagbladet sendte to unge reporterspirer til å ta seg av fjortisstjernene fra «Til siste hinder».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Under Amanda-utdelingen i Haugesund forrige lørdag var det ikke bare glamourmodeller som ga rikspressen uventet konkurranse om filmstjenernes oppmerksomhet. 

To lokale reporterspirer på 14 år, i full finstas og med finkjemmet hår, var nemlig utsendingene fra lokal-TV.

Et par dager senere åpnet Filmfestivalen i Haugesund sitt barneprogram, «Cinemagi», med Anders Øvergaards «Til siste Hinder», som kommer på kino fra i morgen. Dagbladet hyret de to reporterspirene til å dekke det.

Dagbladets voksne anmelder ga filmen en treer. Reporterspirene har skrevet sin egen anmeldelse, til terningkast 4,8.

Guttenes egen anmeldelse Se videoreportasjen øverst i saken.

Debutfilmen til Anders Øvergaard har en god historie, fantastisk foto og bra musikk, i vakkert norsk kystlandskap. Men det henger ikke helt sammen.

Vi møter Ida, spilt av Julie Nordhuus, en bortskjemt fjortisjente som nettopp har flyttet til en bitteliten bygd i Nord-Norge.

De første glimtene vi ser av henne er på jenterommet mens hun «fikser» seg, smatter på tyggisen og hører på musikk. Hun blir tvunget bort til den lokale rideskolen der så og si de eneste jentene er, og hvor hun introduserer seg med interessene sminke, «fashion» og blogging.

Fort rakner de nye vennskapene med «de innfødte», som hun mener er skitne, ekle og tilbakestående. Men da skjer det en ting som vi kunne forutse ganske enkelt: Hun møter en hest, og mot sin vilje knytter Ida bånd med hesten med navn Kehilan.

Barnslig krangling «Til siste hinder» er en fin fortelling, men når det skal bli krangel og dramatikk så blir det kanskje litt for mye «Disney Channel», der kranglingen består av grimaser og er litt for uekte.

I løpet av fortellingen får vite at livet er mer enn drikking, klær, gutter og fest. Vi får altså se en mye snillere Ida desto lenger man kommer inn i filmen.

Noen andre ting som trekker ned er blandingen av dialekter, der de høres ut som alle kommer fra hver sin del av landet. Det var også litt småslurv, der for eksempel vannmengden i håret varierer fra scener etter at hun faller baklengs i en bekk.

Konklusjon  «Til siste hinder» er en vakker film, med en nesten perfekt kameraføring og musikk, med et flott kystlandskap i bakgrunnen.

STUNTREPORTERE: Skuespillerne Hanne Øberg og Julie Nordhuus ble utsatt for Dagbladets stuntreportere Jostein (14) og Jardar (14) i forbindele med premieren til ungdomsfilmen «Til siste Hinder». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STUNTREPORTERE: Skuespillerne Hanne Øberg og Julie Nordhuus ble utsatt for Dagbladets stuntreportere Jostein (14) og Jardar (14) i forbindele med premieren til ungdomsfilmen «Til siste Hinder». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Hestedilla er temaet, og det handler om hvilke verdier som betyr mest for jenter, og tross at jentene har liten eller ingen skuespillererfaring, så gjør de en bra jobb mesteparten av tiden.

Det er riktignok noe som skjærer seg i forhold til historien, der jeg synes det blir litt klisjéaktig i forhold til andre historier som omhandler mennesket og hesten.

Men filmen fikk oss interresert og vi ble imponert over at en jentefilm kunne få oss til å bli revet med på historien, og følge med uten at vi kjeder oss som vi har gjort på andre jentefilmer.

Så jeg vi konkluderer med at «Til siste hinder» kommer til å slå an hos jenter og gutter med hestedilla. Og undertegnede, som ikke engang er noe glad i hester, eller jentefilmer, ble interresert.

SJARMERTE REGISSØREN: Regissør Anders Øvergaard ble også intervjuet av Dagbladets utsendte medarbeidere, fotograf Jardar (14) og journalist Jostein (14). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SJARMERTE REGISSØREN: Regissør Anders Øvergaard ble også intervjuet av Dagbladets utsendte medarbeidere, fotograf Jardar (14) og journalist Jostein (14). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer