SENDER SKYLDA VIDERE: Telenor vil ikke ha på seg at de rotet det til under Eurovision-finalen på lørdag. Folkets telefon- og sms-stemmer var ikke med i beregninga da Stian Barsnes Simonsens avgav Norges poeng på direkten i Moskva. Foto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
SENDER SKYLDA VIDERE: Telenor vil ikke ha på seg at de rotet det til under Eurovision-finalen på lørdag. Folkets telefon- og sms-stemmer var ikke med i beregninga da Stian Barsnes Simonsens avgav Norges poeng på direkten i Moskva. Foto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADETVis mer

- De bekreftet at stemmene kom fram

Telenor stiller seg uforstående til Grand Prix-glippen.

||| (Dagbladet.no): Det norske folks telefonstemmer under finalen i Eurovision Song Contest forrige lørdag ble ikke tatt med i beregninga da de norske poengene ble delt ut.

Både NRK og European Broadcasting Union (EBU) har bekreftet overfor Dagbladet at det kun var den norske fagjuryens stemmer som som ble tatt med i beregninga - på grunn av det som omtales som en «teknisk feil».

Nå benekter Telenor påstandene fra Eurovisjon-sjef Svante Stockselius i EBU om at feilen oppsto hos dem.

- Helt uforstående
- Vi stiller oss helt uforstående til dette. Alt har foregått etter rutine, og vi fikk bekreftet fra den tyske teleoperatøren Digame at de norske stemme kom fram, sier informasjonssjef Elisabeth Evjen ved Telenor.

Det vartyske Digame som lørdag hadde ansvaret for å hente inn de 42 deltakerlandenes respektive telefonstemmer.

Informasjonssjef Evjen understreker at Telenor ikke hadde ansvaret for SMS-stemmene. Disse ble derimot registrert og rapportert videre i Eurovision-systemet av underleverandøren Unwire.

Skal ha fått kvittering
Hva gjelder de innringte telefonstemmene, forløp kvelden ifølge Telenor slik:

Klokka 23.05:
Avstemmingen avsluttes.

Klokka 23.07: Telenor legger inn de registrerte telefonstemmene på en webside som er opprettet av Digame. Disse tallene blir bekreftet mottat av den tyske teleoperatøren.

Klokka 23.10: Telenor sender en signert fax med de samme stemmetallene. Navnene på de to personene som signerer faxen er tidligere rapportert til Digame. Telenor mottar en sendekvittering.

- Digame har ikke rapportert i etterkant at noe har gått galt, sier informasjonssjef Elisabeth Evjen, og understreker videre at det ikke har kommet meldinger om problemer ved SMS-sending i det aktuelle tidsrommet.

Danskene uenige med juryen
Da Stian Barsnes Simonsen leste opp de norske stemmene - som siste mann ut av 42 nasjoner lørdag kveld - var det altså bare fagjuryens vurderinger som hadde blitt med i betraktninga.

Det hele endte med følgende stemmetall: Frankrike (1 poeng), Storbritannia (2 poeng), Moldova (3 poeng), Sverige (4 poeng), Ukraina (5 poeng), Tyskland (6 poeng), Danmark (8 poeng), Aserbadsjan (10 poeng) og Island (12 poeng).

Hvorvidt det norske folk var enige, vites foreløpige ikke. Stemmene ble uansett verdiløse.

I Danmark jurystemmene korrigert etter at alle telefonstemmer var talt opp. Den danske juryen gav Island toppscore med 12 poeng, mens Norge bare fikk 10, melder Danmarks Radio.

Likevel var det Norge som fikk 12 poeng da sammenlagtresultatene ble presentert i finalesendinga lørdag.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med den tyske teleoperatøren Digame nå i kveld.

- INGEN FEIL RAPPORTERT: Informasjonssjef Elisabeth Evjen i Telenor sier at tyske Digame bekreftet å ha mottatt telefonstemmene klokka 23.07 forrige helg. Foto: TELENOR
- INGEN FEIL RAPPORTERT: Informasjonssjef Elisabeth Evjen i Telenor sier at tyske Digame bekreftet å ha mottatt telefonstemmene klokka 23.07 forrige helg. Foto: TELENOR Vis mer