De beste bøkene ligger ikke alltid på toppen av salgslistene

Her er 12 ferske utgivelser som ikke er dusinvare.

DEBUTBOK: Orhan Pamuks debutroman «Herr Cevdet og sønnene hans» kommer ut i disse dager. Dermed er hele forfatterskapet til den tyrkiske Nobelpris-vinneren utgittt på norsk. Foto: Lars Eivind Bones
DEBUTBOK: Orhan Pamuks debutroman «Herr Cevdet og sønnene hans» kommer ut i disse dager. Dermed er hele forfatterskapet til den tyrkiske Nobelpris-vinneren utgittt på norsk. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Orhan Pamuk «Herr Cevdet og sønnene hans»(Gyldendal)

Med denne mursteindebuten fra1982 er samtlige Pamuk-romaner ute på norsk. Boka handler om et handelshus og tråkler seg gjennom tre generasjoner i Istanbul. Den blir sammenlignet med «Buddenbrooks» av Thomas Mann, et av Pamuks forbilder. Boka foregriper de sterke Istanbul-skildringene i mesterverket «Svart bok».

Omar Khayyam «Ruba'iyat» (Samlaget)

Den som har lest Amin Maaloufs roman «Samarkand» (1988), er kjent med Omar Khayyam (1048-1131), stjernekikker og dikter i det gamle Persia. Khayyams diktsyklus om kjærlighet, rus, frihet og natur er gjendiktet og omtalt av Johannes Gjerdåker. Det handler om kjærlighet: «...for gjekk ein dag til endes utan elsk,/gjekk ingen dag til spille meir enn den». En berømt oversettelse av verket, utgitt i en skinnende, juvelbesatt innbinding, gikk til bunns med «Titanic».

Friedrich Nietzsche «Menneskelig, altfor menneskelig»(Spartacus)

Bok nummer 11 i utgivelsen av Nietzsches samlede verker. «Menneskelig, altfor menneskelig» (1878) bugner over av aforistisk presisjon og essayistisk briljans. Du kan slå opp hvor som helst og finne linjer som dette å gruble over: «Hvorfor tiggerne fremdeles lever. - Dersom alle almisser ble gitt ene og alene av medlidenhet, ville samtlige tiggere ha sultet i hjel.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer