De beste dataspillene

Dagbladet.no trenger din hjelp til å kåre de beste spillene gjennom tidene!

Action, eventyr, grøss eller sport? Quake, Larry, Phantasmagoria eller FIFA?

Hvilke spill er de beste som er kommet - uansett plattform og sjanger?

Dagbladet.no skal kåre de ti beste spilltitlene gjennom tidene. Til det trenger vi din hjelp.

Uansett om du har spilt på Commodore Vic20 eller PlayStation2, har du helt sikkert noen spill du bare måtte komme deg gjennom. Spill som holdt deg hjemme selv om alle kompisene var på stranda. Spill som holdt deg våken hele natta til du måtte gå stuptrøtt på skole eller jobb.

Det er disse spillene vi vil høre deg fortelle om.

Favoritter

Hvor mange spill jeg har spilt, har jeg ingen oversikt over. Men jeg husker svært godt telefonregningen som kom etter at jeg ble hekta på Diablo over Internett. Jeg spilte til alle døgnets tider. Etter å ha fått en femsifret telefonregning ble Diablo gravlagt. Men en vakker dag skal jeg komme tilbake til Tristram og atter en gang stå ansikt til ansikt med Diablo, sammen med mot- og medspillere fra hele verden.

Jeg må bare få bredbånd først!

Like godt husker jeg det eneste Mac-spillet jeg har forelsket meg i - Marathon fra Bungie. Jeg jobbet i en liten gratisavis i 1995, og etter arbeidstid koblet vi opp Marathon på de to hovedmaskinene våre. Joda, både Quake, Doom, Duke Nukem og resten av gjenget har langt bedre lyd og grafikk i dag. Men det spiller ingen rolle.

Da jeg fant bilder av Marathon på nett i dag, fikk jeg tilbake den gamle gode «kverk sjefen med en flammekaster»-følelsen. Den følelsen er god!

200 timer

Final Fantasy-serien må heller ikke glemmes. Jeg har vært hekta siden Final Fantasy VII til PlayStation. Til sammen har jeg brukt rundt 200 timer med aktiv spilling på Final Fantasy VII, VIII og IX. Og venter spent som et barn på det jeg tror kan bli verdens råeste spill: Final Fantasy X til PlayStation2.

Andre spill jeg ikke kommer unna, er Red Alert. Jeg spilte det alene i timevis, og trodde jeg var proff. Så prøvde jeg det over nettet. Og lærte raskt at det alltid finnes noen som knuser deg lett. For ikke å glemme Crash Team Racing, som jeg er hekta på fremdeles. Flere kvelder i uka møtes jeg og en kompis for å kjøre rundt på bane med de søte tegneseriefigurene, legge feller for hverandre, og skyte vilt med rullende bomber.

Noen ganger er det gøy å ikke vokse opp!

Dagbladet.nos topp ti-liste (plattformen jeg har spilt det på i parentes):

1. Diablo (pc)

2. Marathon (mac)

3. Final Fantasy-serien (ps)

4. Red Alert (pc)

5. Crash Team Racing (ps)

6. The Last Ninja (c64)

7. Metal Gear Solid (ps)

8. Syphon Filter (ps)

9. Defender Of The Crown (c64)

10. IO (c64)

Hvilke spill er dine favoritter? Si din mening!

DIABLO: Dette er det kuleste spillet jeg har prøvd. Anbefales på det sterkeste!
MARATHON: Et nostalgisk gjensyn med min eneste Mac-kjærlighet.
FINAL FANTASY IX: 65 timer aktiv spilling tok det å fullføre dette fantastiske eventyret. Jeg har spilt FF-serien i minst 200 timer til sammen.
RED ALERT: Hele serien er knall, men det gir en ekstra god følelse å bombe Det hvite hus i Washington!
CRASH TEAM RACING: Dette blir dyttet inn i PlayStationen min et par ganger i uka. Har spilt det i snart et år, men går ikke lei av å spille mot venner.