ÅSTED OG OFFER: Finn Nørgaard ble København-terrorens første offer. Filmskaperen hylles som en av Danmarks siste idealister. Foto: Peter Bak / LinkedIn
ÅSTED OG OFFER: Finn Nørgaard ble København-terrorens første offer. Filmskaperen hylles som en av Danmarks siste idealister. Foto: Peter Bak / LinkedInVis mer

- De beste dør først

Regissør Finn Nørgaard ble drept i København-terroren. Hans nærmeste sørger over tapet av en mann de kaller en enestående idealist og brobygger.

(Dagbladet): - Han var min beste venn. Jeg finner ikke ord. Det er så fullstendig meningsløst, sier en gråtkvalt Thomas Bartels til Dagbladet. 

Han arbeidet tett med Finn Nørgaard (55), som ble København-terrorens første offer lørdag ettermiddag. En terrorhandling som delvis ble fanget på film.

Dokumentarfilmskaperen ble skutt og drept med maskinpistol på kloss hold da han overvar et debattmøte om ytringsfrihet med karikaturtegner Lars Vilks. Nørgaard var trolig et tilfeldig offer, på feil sted til feil tid.

Dem som dør først - Det som slår meg er at det er sant som man sier, nemlig at de beste dør først. Finn var enestående på alle mulige måter. En utrolig tilstedeværende person som du kunne stole på ett hundre prosent. Alle elsket ham, han stilte alltid opp for alle han kjente, forteller Bartels videre.

Han og Nørgaard var nære venner og kolleger i Filmselskabet, Finn Nørgaards produksjonsselskap. Bartels sier den danske samfunnsdebatten nå mister en av sine få virkelige idealister.

- Finn sto opp for de svake i samfunnet, han kjempet for de sårbare gruppene i Danmark. Vi har mistet en ekte idealist, en filmskaper som trodde på noe. Han ville aldri bli berømt eller rik, han ville bare gjøre en forskjell for noen.

Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet natt til søndag. Ifølge den danske avisa BT het terroristen Omer Abdel Hamid El-Hussein (22) og var født og oppvokst i Danmark.

Hjalp de svake i samfunnet Nørgaard hadde nylig ferdigstilt en dokumentarserie som skulle fjerne tabuer rundt barn som har foreldre i fengsel. Tidligere har han blant annet laget film som satt søkelyset på integreringsproblemer i Danmark.

Bartels kan fortelle Dagbladet at Nørgaard allerede var i gang med et nytt dokumentarprosjekt om en annen sårbar gruppe i samfunnet. Denne gang om handikappede idrettsutøvere og deres kamp for å kvalifisere seg til OL. 

- Slik var Finn. Alt han gjorde var for å hjelpe de svake. Han var enestående, bare helt enestående, gjentar Bartels.

I sjokk I 7 år arbeidet han side om side med Nørgaard i Filmselskabet og Bartels er klar på at firmaet nå er historie — det går i graven sammen med Finn Nørgaard.

Produsent Torben Larsen arbeidet også i produksjonsfirmaet, og sier til Dagbladet at sjokket over Nørgaards død er enormt.

- Finn var det absolutt motsatte av gjerningsmannen. Han trodde på å gjøre verden et bedre sted. Når du møtte ham, fikk du alltid en kompliment for noe du hadde gjort eller sagt fordi Finn oppriktig mente at dersom alle gjorde slik, behandlet hverandre pent, så hjalp det verden framover, sier Larsen.

Var en brobygger Han beskriver Finn Nørgaard som en talentfull filmskaper, med et spesielt stort samfunnsengasjement. Larsen tror imidlertid ikke Nørgaard deltok på møtet om ytringsfrihet fordi han var spesielt engasjert i karikaturstriden som har etterfulgt terrorangrepet mot Charlie Hebdo. 

I DYP SORG: Thomas Bartels sier Finn Nørgaard var hans beste venn. Foto: Filmselskabet.
I DYP SORG: Thomas Bartels sier Finn Nørgaard var hans beste venn. Foto: Filmselskabet. Vis mer

- Han var opptatt av ytringsfrihet og av folks rett til å mene noe. Men jeg opplevde han aldri som fanatisk på det området. Han var egentlig opptatt av alle menneskelige temaer. Han ville at vi skulle hjelpe hverandre framover, bygge bruer og forstå hverandre. Derfor blir dette så ekstra meningsløst, sier han. 

HYLLER NØRGAARD: Torben Larsen sier avdøde Finn Nørgaard var en brobygger. Foto: Filmselskabet.
HYLLER NØRGAARD: Torben Larsen sier avdøde Finn Nørgaard var en brobygger. Foto: Filmselskabet. Vis mer