- De beste filmene ligger foran meg

Hans Petter Moland (60) vet at hans beste filmer ligger foran ham. Nå er han klar for nye prosjekter, utenfor Norges grenser.

(Dagbladet): Den norske filmregissøren Hans Petter Moland blir gjerne kalt «verdens beste regissør» og «mannen alle vil jobbe med».

Nå er han igjen aktuell, denne gangen med filmen «Flaskepost fra P».

Hemmelige prosjekter Filmen produseres av det mye omtalte danske produksjonsselskapet Zentropa Entertainments, som blant annet står bak regissører som Lars Von Trier og Susanne Bier, og som ledes av den kjente produsenten Peter Aalbæk Jensen.

Filmen hadde historiens beste åpningshelg i Danmark. Denne helgen var det norgespremiere, og så venter nye prosjekter.

- Jeg har prosjekter som kommer til å bli til film, men det er for tidlig å si noe om det. Jeg vet heller ikke om det blir en norsk eller utenlandsk film jeg lager først. Man kan være veldig nær ved å komme i gang med en film, og så faller plutselig hele kabalen fra hverandre fordi et element faller fra, sier Moland til Dagbladet.
- En vanskelig bok å lage film av Men ett prosjekt snakker 60-åringen mer enn gjerne om. Han har lenge drømt å om å få filmatisere «Ut og stjæle hester».

Nå ser drømmen ut til å bli virkelighet.

Den norske regissøren har selv skrevet manuset som er basert på romanen til Per Petterson. Han skal også regissere filmen. Samarbeidet skal ha foregått i ett års tid mellom Moland, 4 1/2 og Forlaget Oktober - og nå er manuset klart.

- Det er en vanskelig bok å lage film av. Men jeg føler jeg har et godt grep om den, sier Moland, som samtidig røper at ikke alle aspektene ved å lage film er like lystbetonte. 

- Det gjenstår blant annet en litt utfordrende finansieringskabal, forteller han.

Vil fortsette i 25 år I 1993 spillefilmdebuterte Moland med «Secondløitnanten». I 1996 vant han Amanda-prisen for beste norske film med «Kjærlighetens kjøtere».

Nå er han en «alle» ønsker å jobbe med.

- Jeg forholder meg ikke så mye til favorittstemplet. Det syns ikke engang på selvangivelsen min. Men jeg er glad for å ha en jobb som jeg liker. Jeg kjenner at jeg nå begynner å skjønne hva det handler om, og de beste filmene har jeg foran meg, sier Moland.

- Jeg har mange filmer som jeg gleder meg til å lage i åra som kommer. Jeg har planer om å fortsetter å lage film i 25 år til.