De beste og verste tv-seriene

Vi gir deg den ultimate guiden til tv-uka.

(Dagbladet.no) Tv-serier har blitt bedre på kvalitet og fått en kraftig statusheving de seneste årene. Men hvordan er den norske seriehverdagen? Det har Dagbladet.no forsøkt å finne ut.

Her anmelder vi de fleste drama- og krimseriene du kan se i løpet av uka. Av plasshensyn dropper vi reality, komiserier og såper, samt serier som går på natta eller formiddagen.

Har vi glemt noe? Er du helt uenig i noen av anmeldelsene? I bunnen av saken kan du diskutere videre.

MANDAG:

Medisinmannen (TV2)

Svenskene kan kunsten å lage thrillere. Denne krimserien er regissert av Kjell Sundvall, regissøren bak spillefilmsuksessen «Jegerne». Martin Holst driver familieselskapet «Holst Medicals». Som legemiddelfirmaer flest har også dette mange fiender, og spenningen er nærmest konstant i denne episode-thrilleren. Serien preges av en proff dramaturgisk oppbygning. Ble du redd av «Jegerne», vil du like denne.


Presidenten (NRK2)

Veldig synd at denne kvalitetsserien bare vises i primetime på NRK2, da det automatisk betyr at ingen ser på. Velskrevet og særdeles stjernespekket om livet i Det hvite hus - dessuten er flere kvalitetsskuespillere (som Alan Alda fra «Mash») på vei inn.

ALLEREDE EN KLASSIKER Lost er en av de mest populære tv-seriene for tida, men det lave tempoet og de stadig like uavklarte mysteriene begynner å gå anmelderen vår på nervene. Foto: TVNORGE
ALLEREDE EN KLASSIKER Lost er en av de mest populære tv-seriene for tida, men det lave tempoet og de stadig like uavklarte mysteriene begynner å gå anmelderen vår på nervene. Foto: TVNORGE Vis mer


Akutten (ZTV)

Går fryktelig ofte på ZTV (hvor ble det egentlig av musikkvideoene?), og det er egentlig ikke så veldig rart. George Clooneys gjennombruddsserie er nemlig en klassiker, og livet i og rundt sykehuset i Chicago engasjerer fortsatt.


Alias (TVNorge)

Jennifer Garner spiller dobbeltagenten Sydney Bristow i denne serien med det vanvittig innviklete plottet. Selv når jeg legger min feministiske godvilje til, er det ikke til å overse at hovedrolleinnhaversken verken har sjarm eller skuespillerevner til å bære denne serien. Hyppig parykkbruk og mange high-tech-dingser overbeviser heller ikke.

TIRSDAG:

Lov og orden NY (NRK2)

Denne serien beviser at amerikanerne fortsatt kan lage gode krimserier. Etterforskerne er troverdige, historiene spennende. Handlingen tar utgangspunkt i arbeidet til etterforskerne Robert Goren (Vincent D\'Onofrio) og partneren Alex Eames (Kathryn Erbe). Serien er klassisk bygget opp, med to inspirerte etterforskere som har ulike metoder, men som utfyller hverandre og løser opp flokene sammen.

Seks som oss (TV2)

Da serien først ble vist, var Dagbladets Tom Stalsberg begeistret: «Endelig et egenprodusert humordrama med snert, varme, og lett substans fra TV2. «Seks som oss» er en klarhybrid av «Friends» og «Sex og singelliv», men framstår likevel med originalitet.»

Judging Amy (TV2)

Ungdomsdommer og alenemor Amy bor sammen med mor Maxine, som er enke og engasjert sosialarbeider. Serien vipper litt for ofte over i det moralske og belærende, men er likevel underholdende. Skuespillerne og dialogene er gode og troverdige, regi og dramaturgi er upåklagelig gjennomført med en trygg og hyggelig familieserie som resultat.

CSI (TVNorge)

Intelligent og sexy underholdning om rettsmedisin - jo, det er mulig. CSI er nerdenes ultimate hevn, for her blir reagensrør og mikroskop hipt. I kjølvannet av suksessen fulgte seriene CSI Miami og CSI NY. Selveste Quentin Tarantino skrev og regisserte sesongfinalen, som ble vist på TVNorge i august i år.

ONSDAG:

Den tredje vakten (NRK)

En klassisk sosialrealistisk amerikansk slumsåpekrim, men med en liten twist. Her følger vi ikke bare politiet, men også brannfolkene og ambulansepersonalet de samarbeider med. Tilfeldig dialog: «You know, women do this right. Bottle of pills, head in the oven. Never make a mess». Kvinnelig konstabel: «Yeah, that\'s because we always have to clean everything up».

NYPD Blue (TV2)

En klassiker innen politiserie-sjangeren. NYPD Blue var på 90-tallet det «Lost» er i dag. Her kryr det av tøffe, blåkledte med brooklyn-aksent, realistiske historier, korridorpolitikk og storbydrama. NYPD Blue virker innimellom litt utdatert, men var frisk og overbevisende da den kom. Fikk du ikke med deg serien første gang? Se reprisene nå. «Lost» kan du få med deg en gang i 2015.

Lost (TVNorge)

En av tidenes overraskelsesserier, om en gruppe mennesker som overlever et flykrasj på en øde og mystisk øy. Sesong 1 lovte mye, men det lave tempoet og de stadig like uavklarte mysteriene begynner å gå denne anmelder litt på nervene i sesong 2. Nå må det snart skje noe som gir oss håp om en løsning? Vær så snill?

Entourage (CanalPlus)

Amerikansk komidrama, om en kompisgjeng som gjør det meste for å lykkes i Hollywood. Mark Wahlberg og Larry Charles (Seinfeld, Curb Your Enthusiasm) står bak produksjonen, mens gjesteskuespillere som Scarlett Johansson bidrar til å løfte nivået ytterligere. Den amerikanske komikeren Jeremy Piven har for alvor fått sitt gjennombrudd med denne.

Dr. Who (NRK2)

Her har serieskaperne levd ut guttedrømmen om å få lage en sci-fi-serie. Det burde noen ha forhindret. Denne britiske sci-fi-serien er full av billige kulisser. Historien er bare barnslig, den er verken barnlig, morsom eller sjarmerende. Serien NRK viser er en nyinnspilling av klassikeren fra 70-tallet. Kjøp heller DVD-ene fra den gangen.

The Closer (TVNorge)

Halvveis kvinnefiendtlig om en mer enn lett forvirret, klønete og nærsynt detektiv uten stedsans. Kriminaletterforsker Brenda Leigh Johnson (Kyra Sedgwick) leder en spesialavdeling i LAPD som behandler høyt profilerte drapssaker. Dårlig humor, gjenbruk av vitser og usammenhengende oppbygging lapper såvidt serien sammen.

TORSDAG:

Livet med Larkins (NRK2)

Familieserien er basert på bøkene av H.E. Bates og tar oss med til landsbygda i England i 1958. Idyllen hersker hos familien Larkin med de mange døtrene. Se opp for en ung Catherine Zeta Jones, som fikk gjennombruddet sitt med denne serien. Serien er preget av overspill, og kan til tider være anstrengende, samtidig som den faktisk er sjarmerende.

Boston Legal (TV3)

Amerikansk krim blottet for originalitet og skuespillertalent. Advokatene ser ut som Ken og Barbie, og forutsigbare og langdryge scener i rettssalen avveksles av de obligatoriske gode samtalene med kolleger over et glass whiskey på kontoret en sen kveld (Ken og Ken) eller dansing på stambaren rundt hjørnet (Ken og Barbie) hvor advokatene møtes etter lange dager i rettssalen. Klisjepreget og kjedelig.

The 4400 (TV3)

Merkelig amerikansk serie om 4400 mennesker som har vært bortført av UFO, som plutselig dukker opp igjen. Ingen av dem husker hvor de har vært, eller hvor lenge de har vært borte. Syltynn science fiction.

FREDAG:

Seks fot under (NRK)

Mørk og tidvis tragikomisk fredagsunderholdning, om den svært dysfunksjonelle familien Fisher som driver et begravelsesbyrå. Enda et eksempel på at noe av det ypperste av amerikansk filmkunst lages på TV for tiden, og særlig av HBO. Sjekk også ut serier som «Carnivale» og «The Wire», laget av det samme TV-selskapet.

Politiagentane (NRK)

Passe traust og hjernedld australsk politikrim. Er ofte veldig forutsigbart, men det gjør kanskje ikke så mye siden den sendes på en fredagskveld da mange tv-seere er slitne?

LØRDAG:

Med hjartet på rette staden (NRK1)

Den snille familiekrimen «Med hjartet på rette staden» var en kjempesuksess på britisk tv. Den har funket bra for NRK også, som kan glede seg over nesten 1 million seere. Handlingen kretser rundt politistasjonen i landsbyen Aidensfield i England på 60-tallet. Naiv hygge med lydspor fra 60-tallet.

Nip/Tuck (ZTV)

Uforutsigbart drama om plastikkirurger i solfylte Florida. Slett ikke så overflatisk som en kort handlingsbeskrivelse tyder på, og nytes kanskje best på DVD? Lørdagskvelden trenger du nemlig ikke ofre for å få sett denne.

SØNDAG:

The Oz (ZTV)

Fengselskrimmen Oz er en real feelbad-serie. Serien handler om liv og levnet i spesialavdelingen Emerald City i fengselet Oswald Maximum Security Correctional Facility , «The Oz». Serien har langt mer fokus på de kriminelle handlingene enn oppklaringen av dem. Her går det i drap med blunt gjenstand, narkotika, dusjvoldtekter, isolatceller og psykotiske fanger. Etter en episode av «Oz» tenker man gjerne at man tross alt ikke har det så aller verst selv. Anbefales, men dette er ikke noe for de skvetne.

Veronica Mars (TVN)

17-årige Veronica Mars er en slags moderne Nancy Drew. Veronica går fortsatt på highschool, men er allerede en dreven privatetterforsker og løser høyst ulike saker som å finne igjen skolens stjålne maskot, lete opp sin savnede mor og finne sjelevenner til venninnene sine. Ikke verst for en skolepike. Greie skuespillere, men serien blir rett og slett litt kjedelig.

Point Pleasant (TV3)

Amerikansk dramaserie. En kraftig storm skyller en ung pike på land i Point Pleasant. Christinas ankomst forandrer det vesle samfunnet ved kysten, og ikke til det bedre. Serien er en litt rotete blanding av amerikansk ungdomsserie og overnaturlig sci-fi. Kanskje tenkte produsentene at man slik kan nå fram til to målgrupper på en gang. Vi er mest forvirret.

Jack & Bobby (TVNorge)

Løst basert på historien om Kennedy-slektningene - om tenåringssønnene Jack & Bobby, der en av brødrene er forutbestemt til å bli amerikansk president i 2041. Den mariuhanarøykende alenemoren deres sliter med å få endene til å møtes.

Everwood (TV3)

Amerikansk dramaserie. Her finnes det ingen skarpe kanter, serien preges av den samme wishy-washy fargebruken som preger Blendareklamene for å skape inntrykk av landlig idyll og familievennlighet. Det funker helt fint. Her handler det om forhold, forhold og forhold. Grei søndagsunderholdning med gode skuespillere.

THE CLOSER: Den geniale, men nærsynte og klønete privatdetektiven burde strengt tatt ikke ta i en revolver uten briller.
SEXY: CSI er intelligent og sexy underholdning, ifølge vår anmelder.
ALIAS:</B> For en gangs skyld uten parykk. Serien blir ikke bedre av det.