De beste teaterhistoriene sensurert

Nils Johan Ringdal har drøyt 400 sider med materiale han ikke fikk bruke i den offisielle boka om Nationaltheatrets historie. Der ligger noen av de beste historiene.

Hva som vil skje med det sensurerte materialet, vet den omstridte forfatteren foreløpig ikke.

Sjelden har en bok skapt så mye forhåndsinteresse som historikeren Nils Johan Ringdals bok om Nationaltheatret gjennom 100 år.

Nå er også dvergfolket, som lever i Kongobassenget og på Ny-Guinea, trukket inn i debatten. Stein Winge hevdet i VG i går at Ringdal er en pygméhistoriker, og en ubetydelig fyr.

Bakgrunnen er feiden mellom de to som oppsto da Winge i fjor fikk tak i deler av Ringdals manus som omtaler den tidligere teatersjefen. Nå slår Ringdal tilbake mot Winge.

Gigant og pygmeer

- Stein Winge er jo en gigant. Og da blir jo alle andre pygmeer. Jeg har også stort selvbilde, men jeg tror ikke at forskjellen mellom selvbildet og virkeligheten er så stor som den kan være hos Winge, mener Ringdal.

Problemer i arbeidet har det vært nesten hele veien for Nils Johan Ringdal.

- Teaterfolk er sterke mennesker, med mye vilje. Men de er også barnslige. Også med forlaget har det vært kommunikasjonsvanskeligheter. Det finnes folk der nede (Gyldendal) som ikke vet om andre mennesker på Nationaltheatret enn Wenche Foss.

40 prosent kutt

Ringdal ønsker ikke å utdype hva de største hindringene har vært og hvordan de har fortonet seg. Ikke før i morgen, når kjempeverket «Nationaltheatrets historie» skal presenteres på pressekonferanse. Boka er på 680 sider, men kunne blitt enda tykkere. Ifølge Ringdal har Gyldendal kuttet nesten 40 prosent i stoffet. Det er ingen tvil om at det har vært dramatisk for ham. Til Aftenposten i sommer sa han at «det viktigste for meg nå er å redde ryktet mitt som historiker».

- Når det gjelder stoffet som er kuttet bort, så tilhører det meg, sier Ringdal som antyder at de virkelig «juicy» historiene befinner seg utenfor de stive permene.

Eiendomsretten til det bortkuttede manuset vil ikke Gyldendal uten videre gi fra seg.

- Dette må vi se nærmere på. Det er jo Gyldendal og Nationaltheatret som har bestilt verket av Ringdal, sier Gyldendal-direktør Bjarne Buset.

STERKE BARN: - Teaterfolk er sterke mennesker. Men også veldig barnslige, sier Nils Johan Ringdal. I morgen lanseres hans bok om Nationaltheatrets historie.