Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Kulturpolitikk

De blåblå - et nederlag for kulturpolitikken

Den blåblå regjeringen lovte å styrke mulighetene for entreprenørskap i kultursektoren. Tre år senere må Ubok gi opp ambisjonen om å skape nye arbeidsplasser i litteraturfeltet

Må legge om: Ubok har brukt fem år på å bli det beste tiltaket i Norge til å formidle ungdomslitteratur digitalt. Nå må vi omstille oss til frivillig drift, skriver innleggsforfatterne. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Må legge om: Ubok har brukt fem år på å bli det beste tiltaket i Norge til å formidle ungdomslitteratur digitalt. Nå må vi omstille oss til frivillig drift, skriver innleggsforfatterne. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Ubok har brukt fem år på å bli det beste tiltaket i Norge til å formidle ungdomslitteratur digitalt. Det har også vært et gründerprosjekt med ambisjoner om å skape minst to nye arbeidsplasser.

Når vi nå gir opp å ha faste ansatte og omstiller oss til frivillig drift er det fordi vi ikke finner en måte å skape forutsigbare driftsrammer på.

Alexander Eliesen, styreleder i Ubok-foreningen.
Alexander Eliesen, styreleder i Ubok-foreningen.

Vis mer

Vi har finansiert flere prosjekter med prosjektstøtte fra Nasjonalbiblioteket, Fritt Ord, Kulturrådet og Kulturdepartementet. Vi har utvidet tilbudet vårt av formidlingstjenester gjennom skoleturneer og på bibliotekene. Dette lot oss utvikle tjenestene våre og demonstrere at de skaper verdi, men det kan ikke gi oss forutsigbarhet.

Vi har også fridd til næringslivet, men uten ambisjoner om ROI («Return on Investment», red.anm) eller en kjent merkevare kom vi til kort. I 2016 åpnet vi for folkefinansiering og våre støttemedlemmer vil danne livsgrunnlaget for Ubok fremover som en frivillig organisasjon.

Nina Aalstad
, styremedlem i Ubok-foreningen. Foto: Jarli og Jordan
Nina Aalstad , styremedlem i Ubok-foreningen. Foto: Jarli og Jordan

Vis mer

Vi har søkt driftsstøtte fra Kulturrådet og fått avslag i 2016 og 2017. Alle deres litteraturmidler er bundet i prosjekter som allerede er inne i systemet. Uten økning i bevilgninger kan de heller ikke gi støtte til noen flere.

Regjeringen skrev i sin plattform fra 2013 at de vil «styrke mulighetene for entreprenørskap i kultursektoren». Allikevel har de ikke bevilget en reell økning i midler til Kulturrådet siden 2015. Stagnerer midlene til Kulturrådet stagnerer også veksten de skal bidra til.

Siri Morland, styremedlem i Ubok-foreningen. Foto: Jarli og Jordan
Siri Morland, styremedlem i Ubok-foreningen. Foto: Jarli og Jordan Vis mer

Kulturdepartementet skrev etter regjeringsskiftet at privat finansiering vil utgjøre et enda viktigere bidrag for kulturfeltet fremover. Vi i Ubok kan ikke se noen tiltak som har gitt oss flere muligheter for finansiering og stabil drift, hverken fra offentlig eller privat sektor.

Vår konklusjon er at regjeringens politikk for entreprenørskap i kulturnæringen fremstår som tomme ord og for lite for sent. Kulturrådet fikk strammere rammer før tiltakene for alternativer var på plass, og dette har kostet oss arbeidsplassen vår.

Vi mener at dette er et nederlag for den kulturpolitikken regjeringen påstår at de har. Vi satset fordi det var kulturpolitisk vilje for virksomheter som vår, og falt mellom alle stoler. Det må et stort løft til før vi kan anbefale andre å prøve det samme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling