De blåblå bør bevare

Den rødgrønne regjeringen kan komme til å slite med et pinlig ettermæle - hvis Nasjonalgalleriet blir tømt for kunst.

KLASSISK KUNST:  Det gamle Nasjonalgalleriet på Tullinløkka må bevares som visningssted for eldre kunst, lyder appellen i et nytt opprop fra Lars Roar Langslet, Kåre Willoch og en rekke kunstnere og kulturpersoner. Foto: Truls Brekke
KLASSISK KUNST: Det gamle Nasjonalgalleriet på Tullinløkka må bevares som visningssted for eldre kunst, lyder appellen i et nytt opprop fra Lars Roar Langslet, Kåre Willoch og en rekke kunstnere og kulturpersoner. Foto: Truls BrekkeVis mer
Kommentar

Blant kunstnere og kulturarbeidere har det vanligvis ikke vært aktuelt å appellere til Frp om støtte for sitt syn. I saken om å bevare Norges nasjonale kunstmuseum kan det vise seg å være akkurat der redningen finnes. Frp's Ib Thomsen og Venstres Trine Skei Grande uttrykte alvorlige innvendinger mot å tømme det nåværende Nasjonalgalleriet på Tullinløkka i Oslo da det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen ble banket gjennom i Stortinget tidligere i sommer. Som Skei Grande så treffende sa: - Man bygget Tate Modern i London, men man la ikke ned Tate.

Arbeiderpartiets kulturpolitikere har vist en foruroligende mangel på vilje til å bevare norsk arkitektur. De har tilsynelatende styrt etter et mantra om at alt nytt er best og alt gammelt er noe udugelig heft. Det var Trond Giske som i 2008 lanserte et nybygg for samleinstitusjonen Nasjonalmuseet. Planen innebar nedlegging av de historiske byggene Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet.

I debatten om nybygget ble det ærverdige Nasjonalgalleriet fra 1882 framstilt som falleferdig, utdatert og klimatisk uegnet. Giskes etterfølger Anniken Huitfeldt fortsatte å snakke ned bygget; det var ikke «brukbart for visning eller forvaring av den klassiske kunsten». Avtroppende kulturminister Hadia Tajik har vært like handlingslammet i spørsmålet om Nasjonalgalleriets framtid. Hun har henvist til at saken ligger i et annet departement.

Argumentene for å pensjonere Nasjonalgalleriet har vært av varierende troverdighet. I dag er det dokumentert at det såkalte «klimaargumentet» var basert på en regnefeil som ble videreformidlet i tilstandsrapporter.
Frykten for at bevaring ville hindre realisering av det nye Nasjonalmuseet er også grunnløs. Imidlertid viser det seg at de 55000 kvadratmeterne til nybygget på Vestbanetomta ikke er stort nok areal for å huse samlingene til det nåværende Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Arkitekturmuseet og Riksutstillinger. Det blir ikke plass til nødvendige magasiner.

Også derfor er det innlysende at Nasjonalgalleriet må restaureres og fortsatt brukes som et museum for Norges gullalderkunst. Tidligere kulturminister fra Høyre Lars Roar Langslet har nå tatt initiativ til et nytt opprop om å redde Nasjonalgalleriet. Han har fått støtte fra Høyre-kolleger som Kåre Willoch og Francis Sejersted og fra kjente kulturpersoner som Inger Sitter, Håkon Bleken, Håkon Gullvåg, Jon Fosse, Roy Jacobsen, Magne Malmanger, Rune Slagstad m.fl.
«Planene om å avvikle Nasjonalgalleriet som kunstmuseum er kulturell vandalisme», heter det i oppropet. Bønnen om redning går direkte til den nye regjeringen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.