- De ble kalt for «løgnere og barneovergripere»

Filmskaperen som lagde dokumentar om «Fuck for forest» gir sin versjon.

 POLSK DOKUMENTAR:  Leona Johansson og «Fuck for Forest» er hovedpersonene i en polsk dokumentar.  Foto: Dogwoof
POLSK DOKUMENTAR: Leona Johansson og «Fuck for Forest» er hovedpersonene i en polsk dokumentar. Foto: DogwoofVis mer

(Dagbladet): De norske grunnleggerne av «Fuck for forest», Leona Johansson og Tommy Hol Ellingsen, ble for alvor kjent da de hadde sex foran et sjokkert festivalpublikum under en konsert med bandet Cumshots på Quartfestivalen i 2004.

For to år siden skapte også aktivister fra organisiasjonen en del oppstyr, da de simulerte sex i Oslo domkirke. Den gang møtte de Dagbladet til et svært nakent intervju i etterkant.

I fjor kom nyheten om at organisasjonen var i gang med en polskprodusert dokumentar. Filmen følger en ung idealistisk nordmann ved navn Danny, som kommer i kontakt med organisasjonen «Fuck for forest» i Berlin.

- Løgnere og barneovergripere Videre tar filmen oss med inn i Amazonas jungler der nordmennene vil kjøpe et stykke land for å gi det tilbake til urbefolkningen. Komplikasjonene som her oppstår er dokumentert i den nye filmen.

Det er den polske filmskaperen Michal Marczak som står bak dokumentaren. Nettstedet Vice skriver at regissøren skal ha blitt særlig fascinert av møtet mellom de to kulturene. Ifølge Marczak skal de lokale ha omtalt «Fuck for forest» som «løgnere og barneovergripere» og skal ha nektet å ta imot deres veldedighet

- Den kulturen som vanligvis blir sett på som mer sivilisert fremstår her som mer usivilisert enn kulturen de prøver å hjelpe, sier filmskaperen, ifølge Vice.

Johansson og Hol Ellingsen er lite fornøyde med hvordan de blir fremstilt i den polske regissørens film.

- Manipulerte historien - Filmen viser mange situasjoner som er autentiske for prosjektet og livsstilen til de som er involvert, men har også tatt seg «kunstneriske» friheter til å vinkle historien slik filmskaperne ville at ting skulle se ut, har de skrevet i en e-post til filmnettstedet Filter tidligere.

- Konklusjonen i filmen blir at «indianerne» (egentlig bøndene) kanskje ikke vil ha hjelp av dumme folk som Fuck for Forest, skriver de videre.

De mener filmteamet bevisst forsøkte å manipulere historien ved å koble dem med mennesker som var mer interresert i å klage enn å finne positive løsninger om å jobbe sammen.

- Vi mener dette er litt for simpelt og spekulativt og gir lite kredit til alle de som faktisk er i livsfare fordi de prøver å beskytte jungelen og livsstilen sin. Filmskaperne tror de vet mye, men har aldri arbeidet med miljøspørsmål. Vi har litt mer erfaring, og ville ikke ha satt oss selv i denne situasjonen uten filmskapernes oppfordring, skriver Fuck for Forest til Filter.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med «Fuck for Forest».