De bløte permers forbannelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORFATTERFORENINGEN 2: For ganske mange år siden laget jeg et program i NRK om en lite kjent forfatter som hadde skrevet en fascinerende roman om den italienske sjøfareren Pietro Querini som den 6. januar 1432 strandet på Røst i Lofoten. Boka var velskrevet, en blanding av historiefaglig presentasjon og historisk roman. Forfatteren het Frid Ingulstad. Det underlige var at romanen hennes fra den gang, og alle de rundt 120 etterpå, ikke har blitt betraktet som såkalt lødig litteratur. Hun skriver nemlig underholdningslitteratur. Jeg har bladd litt i noen av mine siste anmeldelser og ser til min forskrekkelse at jeg bruker ord som «underholdende» og «underholdningsroman» om flere av bøkene som kom sist høst. Blant andre den svært roste kjemperomanen til danske Carsten Jensen, «Vi, de druknede». Frid Ingulstad med sine over 120 romaner og innpå solgte 4 millioner eksemplarer er som mange nå vet, ikke funnet verdig medlemskap i Den norske forfatterforening. Hun er for underholdende. På nytt skaper slike vurderinger debatt om hva som kan regnes som litteratur. Hun skriver triviallitteratur, som faglitteratene kaller det, altså serieromaner blott til lyst og underholdning. Litterært betraktet bruker forfatterne stereotype metaforer, enkle og svært gjenkjennelige fortellingsmønster, sjablongpreget personkarakterstikk. Dessuten er bøkene i pocketformat med bløte permer, og på toppen, er ikke forlagene som gir dem ut, de såkalt seriøse forlagene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer