DEBATT

Vindkraft og reindrift

De blottlegger arrogansen

Vindkraftutbyggernes ønsker at sørsamene skal bidra med mat på åpningen deres. Det er som å si at dere må kanskje slakte store deler av flokken på grunn av oss, men vi kan godt hjelpe til med å spise den.

NOK NÅ: Løsninga på klimakrisen kan ikke være å presse bort en bærekraftig urfolksnæring og ødelegge naturen på denne måten, skriver, skriver Runar Myrnes Balto som her taler under en demonstrasjon mot gruvedumping i Repparfjord. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
NOK NÅ: Løsninga på klimakrisen kan ikke være å presse bort en bærekraftig urfolksnæring og ødelegge naturen på denne måten, skriver, skriver Runar Myrnes Balto som her taler under en demonstrasjon mot gruvedumping i Repparfjord. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når vindkraftutbyggerne Fosen vind og Statkraft har planlagt åpen dag 13. mai for å feire åpningen 80 vindkraftturbiner på Storheia, så har de invitert de sørsamiske reindriftsutøverne i området til å «bidra med servering av samisk mat».

Det virker som at de har glemt at de står imot reineierne i retten fordi vindindustriområdet har ødelagt det livsviktige vinterbeitet til reinen, og hele samiske familier står i fare for å måtte slutte med reindrift.

De fleste vil vel kunne se hvor frekt og respektløst det er å be reindrifta om å servere reinkjøtt på åpningen av en industri som stjeler grunnlaget for å kunne drive med rein i det hele tatt. Det er ydmykende.

I praksis blir det som å si til sørsamene at kanskje dere må slakte store deler av flokken deres på grunn av oss, men vi kan godt hjelpe til med å spise den.

Det gjør det ikke bedre at saken ikke har fått sin avklaring i rettsvesenet ennå. Har Fosen vind i det hele tatt lov til å ødelegge Fosen reinbeitedistrikts vinterbeiter på denne måten? Saken var oppe i lagmannsretten i desember, men de har ennå ikke avgitt dom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer