Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«De blyges hus»

HVEM BESTEMMER hvilken bok du bare må ha? Deg som leser er det i hvert fall ikke. Det har den siste tidas avsløringer av forlagenes salgsstrategier vist. Gode plasseringer på lett tilgjengelige salgsbord går til høystbydende. Og spør du en medhjelper i den (forlagseide) bokhandelen om hvem som er ansvarlig for de såkalte bokhandleranbefalingene - ja, da vil vedkommende nokså vagt svare at disse anbefalingene får de tilsendt.

VI KRITIKERE HAR heller ikke mye vi skal ha sagt. Vi kan bruke så mange superlativer yrkesstoltheten tillater. Til liten hjelp, om boka på forhånd ikke er spådd en bestselgerskjebne. Ta Bror Hagemanns «De blyges hus». Etter tjuefem gode, til dels strålende kritikker, sitter han fremdeles med en nærmest usolgt bok. Ikke fordi den er vanskelig tilgjengelig. Forlaget hadde bare ikke satset på den i utgangspunktet. Ikke engang en såkalt sitatannonse gadd de spandere - før salget økte (noe det selvsagt ikke gjorde når forlaget valgte å tie boka i hjel).

EN KRITIKERS HINT om at en såkalt bestselger ikke er så god - ja, til og med en real slakt - vil på samme måte drukne i en massiv markedsføring av såkalte «kritikerroste» romaner (en og annen setning er det alltids mulig å klippe, om ikke annet så fra Andebyposten). Og til en forandring går det heller ikke an å gi den evige hakkekyllingen - tabloiden - skylden. Såkalte lanseringsintervjuer må som regel avtales før boka er ferdig trykket. Igjen etter råd fra forlagene.

HVEM BESTEMMER I det mystiske forlagshuset? Spør du en redaktør, vil han toe sine hender og henvise til markedsstrategene nede i gangen. Og kanskje er det så enkelt. At et titall usynlige markedsdemoner på de største forlagshusene bestemmer både en forfatters karriere - og økonomi. Og aller viktigst: hva et lesende folk skal fôres med - lik gjess. Fôr som ofte er ren junk.