- De børster ikke håret engang

Burleskstjernen Dita von Teese (40) er sjokkert over hvordan folk kler seg på gata.

AVKLEDD I CANNES: Burleskstjernen Dita von Teese opptrådte under Filmfestivalen i Cannes. Om burlesksjangeren sier hun: - En gang var det et trygt sted der menn kunne se vakre jenter kle av seg. Men det har endret seg. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
AVKLEDD I CANNES: Burleskstjernen Dita von Teese opptrådte under Filmfestivalen i Cannes. Om burlesksjangeren sier hun: - En gang var det et trygt sted der menn kunne se vakre jenter kle av seg. Men det har endret seg. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLIVis mer

CANNES (Dagbladet): Håret til burleskstjernen Dita von Teese (40) ligger i blanke bølger. Når Dagbladet møter henne under Filmfestivalen i Cannes, der hun er for å holde et show på en fest i regi av likørmerket Cointreau, er hun velstelt og velkledd - og forteller at hun ikke har mye til overs for de som ikke er det.

- Iblant føler jeg det nesten som et visuelt overgrep når jeg går nedover gata, sier hun.
- Menn går uten skjorte. Folk ser ut som om de nettopp har rullet ut av senga. De børster ikke håret engang. Det er uforståelig for meg at folk vil bli sett slik offentlig. Det er sjokkerende at vi aksepterer en slik grad av hverdagslighet. Selv tenker jeg at det alltid er bra å presentere seg selv på best mulig måte. Men det er meg, da.

Nostalgi
Von Teese, som egentlig heter Heather Renée Sweet, har blitt verdensberømt på grunn av showene der hun kler av seg ned til et minimalt, juvelbesatt undertøy og bader i et overdimensjonert martiniglass - og på grunn av sine utstudert nostalgiske klær på den røde løperen, som ofte er inspirert av moten på 30- og 40-tallet.

- Glamouren, ekstravagansen, ritualet ved å kle på seg, har gått tapt, sier hun.
- Men jeg trekker ikke bare veksler på fortiden. Det var mye flott ved fortiden og det er mye flott ved vår tid. Men det er noe ved ånden fra den tiden som jeg elsker, og jeg liker å finne måter å modernisere den på.

Hun understreker at hennes spesielle type avkledningsshow har endret seg siden den ble til på 30-tallet.

- Underholdning for arbeidermenn
- Nå har du til og med artister som bruker burlesk til å komme med politiske budskap. På 30-tallet, da burlesk oppstod, var det som underholdning for arbeidermenn, et trygt sted der de kunne se vakre jenter kle av seg. På mine show kan det være 1 200 tilskuere, og åtti prosent er kvinner. Det sier noe om at folk kan få mye forskjellig ut av burlesk.

I Cannes har hun latt seg inspirere av Marlene Dietrich og opptrådt i smoking utenpå korsettet.

- Jeg liker det ekstreme. Flere av idolene mine, som Marlene Dietrich og Josephine Baker, gikk i smoking. Det var en veldig chic ting å gjøre i mellomkrigstiden. I showet mitt går jeg på med smoking, og ettersom jeg kler av meg, blir antrekket mer og mer feminin. Jeg elsker tanken på å være to ting, maskulin og hyperfeminin samtidig.

Hvordan føles det å være på scenen?

- Det er så mye som går inn i showet, det er min egen produksjon, styling og visjon. Jeg er ikke bare ei jente som opptrer. Dette er min sjel, mitt hjerte, mitt livsverk. Det er bare mitt. Og det er så viktig for meg at folk liker det.