PROBLEMATISK: Det settes med rette spørsmålstegn ved det som er blitt praksis når politikere som Ida Lindtveit Røse går fra et kommunikasjonsbyrå til rikspolitikken. 
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
PROBLEMATISK: Det settes med rette spørsmålstegn ved det som er blitt praksis når politikere som Ida Lindtveit Røse går fra et kommunikasjonsbyrå til rikspolitikken. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Politikere og First House:

De burde ikke få gå tilbake

Det er problematisk når politikere har jobbet på vegne av private kunder i kommunikasjonsbransjen, og så går tilbake til politikken.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det stilles med rette spørsmål ved bakgrunnen til Ida Lindtveit Røse (KrF), som vikarierer som barne- og familieminister mens Kjell Ingolf Ropstad er i pappaperm. Røse valgte å ta seg jobb som konsulent i kommunikasjonsbyrået First House samtidig som hun stilte til valg for KrF i Viken. Dette innebærer at hun har jobbet på vegne av private kunder for å hjelpe dem å påvirke norsk politikk, samtidig som hun har drevet valgkamp for å kunne bli heltidspolitiker og jobbe for KrFs saker.

Det er en giftig sammenblanding som gjør at det kan settes spørsmålstegn ved hennes habilitet og lojalitet, selv om Røse nok opplever at det ikke er vanskelig å holde de to sfærene fra hverandre. Problemet er at velgerne kan være i tvil om dette, og at det tærer på tillitsforholdet mellom politikere og folket som plasserer dem i posisjon. At tidligere politikere velger å ta med seg sine nettverk og søke jobb i kommunikasjonsbransjen er uansett diskutabelt, men det blir særlig problematisk når menn og kvinner gjør politiske comeback etter å ha vært tett involvert med private kunder og jobbet for deres interesser.

Det har etter hvert blitt skuffende vanlig at statsråder og statssekretærer, fra flere partier, går frem og tilbake mellom politikken og kommunikasjonsbransjen. Som professor i statsvitenskap Bent Aardal påpekte i mandagens Dagsnytt Atten, er dette noe partiene selv burde rydde opp i. Slik det er blitt, er det stadig enkeltpolitikere som blir stilt til veggs for sine valg, mens praksisen forsetter med partienes diskrete velsignelse. Dessverre er det mulig å tenke at det er mange i partiene som kunne tenke seg å bruke sin politiske bakgrunn til å gå inn i en lukrativ jobb når de ikke lenger er politikere, og at dette er noe av grunnen til at det ikke gjøres mer med denne praksisen.

Ida Lindtveit Røses kundeliste ble frigjort av First House etter at hun ble statsråd. Men ved tidligere tilfeller har deler av kundelistene fortsatt å være hemmelige, som da Tor-Mikkel Wara gikk fra First House-jobb til statsrådpost. Det er bra at kundelisten er offentlig, men det rokker ikke ved det fundamentalt problematiske i at politikere skifter hatter for fort og for ofte. For den som velger å gå til kommunikasjonsbransjen burde veien tilbake være stengt.

NY BARNE- OG FAMILIEMINISTER: 27 år gamle Ida Lindtveit Røse tar over for Kjell Ingolf Ropstad. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer