Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ny norsk diktsamling «fra Nord Korea»:

De despo(e)tiske vers

«Soloppgang i nord» signert Siri Amalie Oftestad

SOLOPPGANG I NORD: Ny norsk diktsamling «fra Nord Korea». Bildet viser «den fantastiske leder»,Kim Jong-Un (fin, fin hatt) , som besøker lærerer ved universitetet Pyongyang. Foto: NTB Scanpix
SOLOPPGANG I NORD: Ny norsk diktsamling «fra Nord Korea». Bildet viser «den fantastiske leder»,Kim Jong-Un (fin, fin hatt) , som besøker lærerer ved universitetet Pyongyang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om ei drøy uke starter verdensmesterskapet i lyrikk opp i Sør-Korea der ingen norske, astmatiske haikudopere er påmeldt . Nei da, dette er bare sludder. Om ei drøy uke åpner vinter-OL i nabolandet til Nord-Korea der mange norske utøvere er påmeldt. Norske medier, inkludert denne, vil være overlesset av snørr, jubel og tårer i tre samfulle uker.

Derfor noen linjer om poesi fra Korea der vårt første seriøse møte kom ved en tilfeldighet i 2004: «Hanen har galt. Helten har gjort alt han måtte gjøre», koreanske dikt gjendiktet av Erling Kittelsen og Vladimir Tikhonov.

Boka inneholder tekster fra det 3. århundre e. Kr og fram til i dag, og som gjendikterne skriver «fra et kontinent der poesidiktning var en av de viktigste sidene ved det sosiale livet i det gamle, lærde koreanske samfunnet. Diktning var den enkeltes åndelige visittkort, så å si».

Nyfødte faller til jorda

gråter straks de åpner munnen

kanskje har de alt forstått

hvor ofte det lides i verden.

Yi Yonghyu (1708-1782).

Og, i disse grelle monsterdager iler vi til tastaturet for å fortelle at forfatter Siri Amalie Oftestad, som debuterte med diktsamlingen De andre sirkler, og jeg en strek i 2005, nå er ute med en samling dikt «fra Nord-Korea» som hun har kalt «Soloppgang i Nord». O’store leder, Kim Jong-un, hva er dette for noe?

Ofstad forteller: «Det hele begynte med at jeg skrev noen morsomme, ganske barnlige dikt om «Vår Leder» eller «Den Fantastiske» som jeg også kaller ham.

Han er en ganske komisk figur som midt i det brutale kanskje også kan kjenne på en fremmedgjørelse i og med at han blir behandlet som en slags fremmed? Så utviklet det hele seg til noe større med flere synsvinkler og innfallsvinkler.»

Hun har aldri vært i Nord-Korea, men legger ikke skjul på at hun lenge har vært fascinert av landet og det sterke kollektivet som hun sier er så ulikt vårt veldig individualistiske samfunn.

«Jeg er også fascinert av det ekstreme ved samfunnet i at det er så homogent og entydig på et vis. Synes også at det er noe vakkert ved at man tror/ eller vil at folk skal tro, på enhjørninger og for eksempel at myndighetene setter sprøyter i frukt i Pyongyang slik at frukten skal bli søtere og dermed mer representativ. Det bygges på en måte opp om en fantasiverden.»

Oftestad fortsetter: «Nesten som et barn eller kanskje en psykotisk person kunne trodd på. Synes også det ligger noe vakkert i den store kjærligheten til lederen og til det politiske systemet. For selv om det er mye redsel og grusomhet knyttet til den nådeløse behandlingen av menneskene, ligger det også en hengivelse som setter samfunnet øverst og ikke seg selv først..» Dagbladets Diktspalte vil fra og med i morgen, og ei drøy uke framover, trykker utvalgte dikt fra Oftestads samling. Her en smakebit fra dette spennende prosjektet:

ET NORD-SAMLEIE

Midt i akten reiste hun overkroppen opp

og sa: «Vår Leder er …»

og han spurte: «Vår Leder er …?»

Vår Leder er utrolig, inn,

Vår Leder er snill, ut,

Vår Leder er arbeidsom, inn,

Vår Leder er snartenkt, ut,

Vår Leder er overnaturlig, inn,

Vår Leder mangler sidestykke

ahhh, Vår Leder er for rik, ahhh

Vår Leder er veldig streng,

aahhhhh, Vår Leder er slem

åååhhhhhh, han er slem, aaahhhhh

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!