MINTES ROSKILDE-OFRENE: Patti Smith hadde en kort markering ved Orange Scene til minne om de som døde under Pearl Jam-konserten i 2000. Foto: Eirik Helland Urke
MINTES ROSKILDE-OFRENE: Patti Smith hadde en kort markering ved Orange Scene til minne om de som døde under Pearl Jam-konserten i 2000. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

- De døde lever videre gjennom de levendes minner. Lev, Roskilde!

Patti Smith ledet minnestunden for de ni Roskilde-ofrene fra 2000.

|||ROSKILDE/OSLO (Dagbladet): Rent scenografisk var det kanskje ikke så mye som skilte Dyreskuepladsen i kveld fra den skjebnesvangre juni-kvelden for ti år siden - da døden kom til Roskilde og ni ungdommer ble trampet i hjel da det oppstod panikk foran festivalens hovedscene.

Men de flere titalls tusen menneskene som møttes der i dag, var ikke der for å rocke til Pearl Jam - de var der for å minnes Carl, Allan, Marco, Franciscus, Jakob, Lennart Tobias, Karl Johan, Mats Frederik og Anthony James sammen med Patti Smith.

Patti-hyllest
63-åringen fra Chicago ledet minnestunden sammen med gitaristen Lenny Kay. Hun stod også på den orange scenen i 2001, ett år etter ulykken.

- De døde lever videre gjennom minnet til de levende. Lev Roskilde, ropte hun,og kastet ni roser ned fra scenen - én for hver omkomne festivalgjenger.

Foto: Eirik Helland Urke
Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

• Les Stian Haraldsens beretning om hvordan han opplevde den mørke Roskilde-kvelden.

Planlagt lenge
Roskilde-festivalen har tenkt lenge på hvordan de skulle minnes den tragiske dagen.

- Det er mange hensyn vi må ta. Dels må vi ta hensyn til de etterlatte, og dels til våre mange medarbeidere, og også har vært — og er- berørt av hendelsen, sier et medlem av Roskilde-festivalens ledelse, Henrik Bondo Nielsen, til Berlingske Tidende.

- I tillegg må vi ta hensyn til publikum. En tredjedel av dem er på festivalen i år for første gang, de er veldig unge, og for dem er ulykken noe de har lest om i historiebøkene. Så det handlet om å finne den rette balansen, noe som er respektfullt,

På gråten
Publikummer Liv Jans (32) var selv på Pearl Jam-konserten i 2000. Hun sier til avisa Politiken at dagens minnemarkering er det viktigste for henne under årets festival.

Foto: Eirik Helland Urke
Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

- Det er veldig positivt at de setter fokus på katastrofen i år, for det er mange nye mennesker som er kommet til festivalen, sier hun.

Hun klarer ikke å holde tårene tilbake når hun forteller den danske avisa om hva hun synes om kveldens hyllest.

- Særlig rosene gjorde et stort inntrykk på meg, sier hun.

Foto: Eirik Helland Urke
Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Hun synes det er forståelig at det er mange av festivalgjengerne som ikke tar kveldens markering alvorlig.

- Men jeg prøver å isolere meg fra det. De var jo ikke der en gang, og de vet ikke hva det dreier seg om. Men jeg håper at de skjønner at dette er en del av festivalens historie når de får reflektert litt over det, sier hun.

Følg Dagbladets Roskilde-team på Twitter. @jonaspetter og @urke.