Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

De ekstreme kreftene Listhaug nører opp under har våknet, og fått sin martyr

Det er bare å stålsette seg.

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så var det slutt. For denne gang, fra det departementet. Men det er langt fra over. Om noe har det knapt begynt.

En Sylvi Listhaug, moralsk indignert, full av selvtillit og i fri dressur i stortinget, blir neppe enkelt å hanskes med. Men det var helt rett å få henne ut av statsrådsstolen. Stortinget har trukket en tydelig grense: ytringsfriheten gjelder oss alle, men som statsråd kan du ikke spre hatretorikk på nett. Det som skjer utenfor stortingssalen og har en statsråd som avsender, angår landets øverste folkevalgte.

Det er bra. Men landets tidligere justisminister gir seg ikke på tørre møkka. Med noen ganske få linjer klarer Sylvi Listhaug å fortsette det hun har starta. Hun fortsetter å nøre opp under innvandringsskepsis gjennom å understreke at hun nekter å overlate til «Støre, Lysbakken & co» å styre innvandringspolitikken.

Hun gjør seg selv til både martyr og offer gjennom å skrive at «Siv var villig til å sette hele regjeringsdeltakelsen til side» for at hun skulle fortsette som statsråd. Og med den gode gamle «Jonas Gahr Støre truer ytringsfriheten og dermed norske verdier» spiller hun sitt favorittkort, nemlig: jeg er mer nasjonalist enn deg-kortet.

I tillegg kan vi lese at norsk politikk i løpet av noen uker har blitt omgjort til en barnehage med hun selv som eneste voksen, og at det nå har blitt sånn at «helt vanlige folk blir stemplet som rasister»

Jeg kan ikke komme på noe utsagn som er tettere på et skoleeksempel på populisme. Gratulerer med den, Sylvi!

Alt i alt oppsummerer den siste facebookstatusen hennes hvorfor hun er uegnet som statsråd, og hvor lite genuine de utallige unnskyldningene vi fikk høre forrige uke, var.

Likevel er det skremmende å se hvor lite ydmyk hun er. Tvert i mot er hun full av pågangsmot, og retorikken vi må forholde oss til mens vi drikker morgenkaffe så hard, at det er bare å stålsette seg for det som skal komme.

De ekstreme kreftene hun nører opp under har våknet, og fått sin martyr. Vigrid skriver på sine hjemmesider at Listhaug har gjort mer for deres sak enn de har klart selv, og at hun er det beste som har skjedd norsk politikk siden Quisling. Kampen er ikke over, den er så vidt begynt.

Det er bare å stålsette seg. Hun gikk av som statsråd, men gikk på som martyr.

MØTTE PRESSEN: Statsminister Erna Solberg møtte pressen i statsministerboligen, og sier hun ennå ikke har bestemt hvem som skal ta over som justisminister. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!