DEBATT

Arbeid:

De eldre må jobbe

Norge har fått en eldreminister. Åse Michaelsens viktigste oppgave blir å sørge for at flere eldre kan, vil og får jobbe lengre.

STABILE: Flere bedriftsledere trekker frem at de eldste arbeidstakerne ofte er mer stabile og lojale, håndterer stress bedre, og er mindre borte enn 30-åringer med syke barn, skriver Marte Gerhardsen. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
STABILE: Flere bedriftsledere trekker frem at de eldste arbeidstakerne ofte er mer stabile og lojale, håndterer stress bedre, og er mindre borte enn 30-åringer med syke barn, skriver Marte Gerhardsen. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge har for første gang en eldreminister. Åse Michaelsen er ikke den første statsråden med ansvar for en aldersgruppe, og kanskje er det klokt siden vi blir flere eldre. Men plasseringen av ministeren i Helse- og omsorgsdepartementet forteller oss noe om regjeringens tilnærming til denne gruppa: De er omsorgstrengende, ikke en ressurs.

NHOs årskonferanse nylig hadde overskriften «Verdien av arbeid». Nettopp her er en av politikkens viktigste oppgaver framover: når betydningen av oljeinntektene blir mindre og gjennomsnittsalderen øker, legges det også press på fellesskapets ressurser. Løsningen er blant annet at flere eldre må jobbe lengre. Et nytt Agenda-notat handler om hvordan vi skal få til dette.

Eldre i jobb er fullt mulig. Etterkrigstidens barn har gjennomgående god helse, og veldig mange har evne og vilje til å jobbe et godt stykke lenger enn både fylte 62 og 67 år. Pensjonsreformen fra 2011, som gjorde det mulig for ansatte i privat sektor å kombinere uttak av pensjon med arbeid, har allerede økt pensjonsalderen.

Det er heller ikke bare økonomi som betyr noe når folk bestemmer om de skal fortsette i jobb. Spørreundersøkelser viser at det viktigste for folks vurdering av om de skal arbeide eller tre inn i pensjonistenes rekker, er opplevelsen av å mestre og å være ønsket på arbeidsplassen. Også ekstra ferie og fritid motiverer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer