Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

De eldste yrkene dør ut når verden går framover

Blant urfolk uten pengeøkonomi finnes ikke prostitusjon.

DREPT: Blomster er lagt ut og lys er tent ved åstedet etter at 28 år gamle Galina Sandeva fra Bulgaria ble funnet drept i en bil på Bispekaia ved Operaen i Oslo sentrum.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DREPT: Blomster er lagt ut og lys er tent ved åstedet etter at 28 år gamle Galina Sandeva fra Bulgaria ble funnet drept i en bil på Bispekaia ved Operaen i Oslo sentrum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Vi har nylig sett et drap på en dame kjent for å selge sex. Allerede fylles Facebook-poster med konklusjoner ingen kan ha. De kan vi neppe trekke før man finner motiv og drapsperson(er).

Man kan neppe bruke denne saken for eller imot sexkjøpsloven. Og man kan neppe si noe om hun hadde vært tryggere med eller uten et bordell å jobbe i. Men én ting synes jeg likevel er rart. Når man uavhengig av denne saken forklarer at prostitusjon må være der fordi det er verdens eldste yrke, så virker det så fattig.

En sak er at premisset neppe er rett. Blant urfolk uten pengeøkonomi finnes ikke prostitusjon. Så det eldste yrket er det neppe. Faktisk må vi vel frem til pengesamfunnet.

Men akkurat det er vel mest en teoretisk sær debatt. Stort sett har de eldste yrkene dødd ut. Fordi menneskeheten går fremover og vi blir mer moderne i det meste.

Hva med å fremme en visjon? I løpet av ti år skal vi gjøre noe med de faktorene som gir grobunn for den type prostitusjon som har mennesker i seg som beskriver at de nå er redde.

Det kan vi uansett ikke få til med sexkjøpsloven. Hva med at høyresiden og venstresiden slutter å krangle om den loven? Viktigere er hva vi vil gjøre med den eksisterende situasjonen.

Da må man nemlig svare på følgende enkle spørsmål: Er det bra for personer å leve under slik fare som det vi nå får høre fra Prosenteret? Skal vi gjøre den gamle jobben litt tryggere for dem? Og i så fall bare det? Eller skal vi endre på noen ting i samfunnet så denne jobben havner i pensum på økonomisk teori - som noen mennesker måtte gjøre for å få inntekt før i tiden?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media